Došlo je vreme za odbranu titule planetarnog prvaka. Mečom s domaćinom Kinom, najbolja vaterpolo reprezentacija Srbije večeras, na 14. Svetskom prvenstvu u Šangaju, počinje borbu za trofej osvojen 2009. u Rimu. Zlatnoj medalji s pravom se nada još šest, sedam selekcija, a svi timovi sem našeg, koji je tu brigu prebrinuo trijumfom u Svetskoj ligi, priželjkuju i „vizu“ za Olimpijske igre 2012.


– Nikada nije bila ovako jaka konkurencija. Pored starih kandidata za najviši plasman – Srbije, Mađarske, Crne Gore i Hrvatske, tu su odlični Italijani i Španci, kao i uvek nezgodni Australijanci i Amerikanci. Biće to pravi vaterpolo pakao. Očekujem dosta iznenađenja – prognozira Marko Avramović, standardni član „plavih delfina“, koji su pripreme za SP finiširali u Singapuru.

Plasmanom na OI, selektor Dejan Udovičić i njegovi izabranici ispunili su plan za ovu sezonu, ali nema sumnje da će jurišati na novo odličje. Po mogućstvu što sjajnije.

– Kvalifikovanjem za takmičenje u Londonu skinuli smo veliko breme s leđa. Ali, ostalo nam je još motiva. Svi jure olimpijsku vizu i naš „skalp“, a mi hoćemo da odigramo najbolje što možemo i pokažemo da smo s pravom u vrhu. Niko nam ništa nije poklonio, sve smo zaslužili napornim radom – podvlači iskusni Živko Gocić.

Prva prepreka ujedno je i najslabija. Kinezi poslednjih godina u ovaj sport ulažu neuporedivo više novca od naše zemlje, ali su još uvek miljama daleko od njegovih najviših visina, pa će ovih pola sata i kusur minuta Filipoviću i društvu poslužiti kao ozbiljno rasplivavanje pred zahtevnije duele s Rumunijom i Australijom, u B grupi.

– Bolje da ovako počnemo šampionat, nego kao u Rimu, kada smo protiv Španaca odigrali najslabiju utakmicu na celom turniru. I, inače nam je grupa po meri. Odigramo li kako umemo, imaćemo otvoren put do finala. Ako se desi da kiksnemo sami sebi ćemo zagorčati život. Zato se nadam da ćemo prvu fazu odraditi bolje nego pre dve godine – ima plan sjajni kreator igre Andrija Prlainović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari