Odjeci El Klasika: Real nije imao rešenja za Barsinu decu, La Masija je škola o kojoj ceo svet ponovo priča 1Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Turobno jutro je usledilo u španskoj prestonici nakon prave katastrofe koju je Real doživeo u čuvenom El Klasiku od Barselone u okviru 11. kola Primere – 0:4.

„Beli“ deo Madrida se pita kako je takav poraz moguć u sezoni u kojoj je u klub stigao možda i najbolji napadač na svetu Kilijan Mbape i kada je cilj „kraljevskog“ giganta bilo osvajanje titule u Primeri i Ligi šampiona, dok se crveno-beli deo grada smeška i likuje nakon progutane gorke pilule najljućeg rivala.

Pa ipak, „jutro je pametnije od večeri“, te tako i brojni španski mediji pronalaze odgovore na pitanje kako je Barselona tako lako slavila u najvećoj utakmici na Pirinejima.

Odgovori su brojni i tiču se uglavnom Blaugrane.

Iz toga proizilazi da se Real za malo toga šta pitao u sinoćnom derbiju.

Pre svega upada u oči startna postava Barselone.

Čak šestorica igrača u startnoj postavi katalonske ekipe su bili mlađi od 22 godine.

Zatim, sva šestorica igrača su Španci i petorica njih su prošli čuvenu Barsinu omladinsku školu – La Masiju.

To su bek Alehandro Balde (21 godina), napadač Lamin Jamal (17), veznjaci Mark Kasado (21) i Fermin Lopez (21), te štoper Pau Kubarsi (21).

Uz njih je u prvoj postavi bio i Pedri (21) koji je srce i duša ovoga tima i iako nije izdanak La Masije igra sa velikim samopouzdanjem i razume se sa saigračima kao da je veći deo svog života proveo u čuvenoj fudbalskoj školi.

Pored njih u startnih 11 je bio još jedan izdanak La Masije, ali i nešto stariji od njih – golman Injaki Penja (25).

Na klupi je ostao roviti Gavi (21) koji je takođe prošao prošao kroz La Masiju, ali se tek nedavno vratio na teren nakon teške povrede kolena i još uvek nije spreman da igra svih 90 minuta, a iz sličnih razloga na terenu nije bilo ni najstarijeg člana La Masije u ovoj postavi – Danija Olma (26).

Iz ovoga se vidi snaga Barselone, Flikove, ali i Ćavijeve Barselone.

Jer, iako je nemački stručnjak značajno unapredio igru katalonskog giganta ove sezone, zasluge za uspeh pripadaju i bivšem treneru koji je u prvom timu promovisao Lamina Jamala i Pau Kubarsija.

Istim putem je nastavio i Hansi Flik.

Pozdravio se sa Orijelom Rumeoum u koga je Ćavi toliko polagao nade prethodne sezone, iako veteran (33) ničim na terenu nije zavređivao takvu pažnju, te se rastao sa Ilkajom Gundoganom koji se nakon jedne sezone pauze vratio u Mančester siti, te je ključeve sredine terena predao Barsinoj deci koja su mu to na najbolji način uzvratila.

Mark Kasado već tako dobro igra u prvoj sezoni u kojoj je dobio pravu šansu, da Flik ne zna kako da ga izbaci iz startne postave, a sa njim u tandemu se perfektno slažu i Mark Bernal, Pedri i Gavi.

Sva trojica su se zbog povreda rotirala u paru sa njim u veznom redu, ali se u ovih 11 kola Primere pokazalo kakav stub ima Barselona na sredini terena.

Kada na to dodate nešto ofanzivnije Danija Olma, Pabla Torea (21), Frenkija de Jonga (27) i Fermina Lopeza dobijate možda i najbolji srednji red u Evropi trenutno.

U dosadašnjem toku sezone odbrana Barselone se iskristalisala.

Čine je Žil Kunde, Injigo Martinez, Pau Kubarsi i Alehandro Balde.

Poslednja dvojica su velika nada i španske seniorske fudbalske reprezentacije, baš kao što je to i dobar deo veznog reda koji Blaugrana ima, pa se slobodno može reći da za „crvenu furiju“ stižu zlatne godine u kojima će pokušati da se okiti i titulom svetskog šampiona.

Barselonina odbrana je toliko dobra da je ove sezone čak 73 puta uhvatila protivničke napadače u ofsajdu.

Na drugom mestu je poslednja linija Brajtona kojoj je to 35 puta pošlo za rukom, a iza njih je Fulamova odbrana sa učinkom od 31 puta.

Uigranost štoperskog tandema Barselone su najbolje osetili napadači Reala u El Klasiku koji su u ofsajdu uhvaćeni čak 12 puta, od toga u osam navrata u prvih 45 minuta derbija.

Nakon povrede prvog čuvara mreže Mark Andrea Ter-Štegena punu podršku kluba je dobio rezervni golman Injaki Penja i on je to stručnom štabu vratio na najbolji mogući način.

Sinoć je u nekoliko navrata zaustavljao udarce Kilijana Mbapea i pokazao da je možda i kalibar za reprezentativni dres Španije.

Nakon tako posložene veze i odbrane, napad može da uživa i dominira.

Brojni španski mediji nazivaju Barsin trio (Lamal – Rafinja – Levandovski) tridente, odnosno trozubac i baš tim trozubcem su izabranici Hansija Flika naneli teške rane Anćelotijevoj četi, kako na samom terenu, tako i u psihičkom smislu.

Prva dva gola je postigao Levandovski i to na asistenciju Marka Kasada i Alehandra Baldea, a treći Lamin Jamal, da bi završni udarac zadao Rafinja predivnim lobom u 84. minutu.

Mnogi se u španskoj prestonici pitaju šta dalje, ali čini se da Barselona nema tih problema.

Još jedan klinac iz Barsine La Masije je dobio šansu ove sezone da debituje u prvom timu.

Reč je o defazivcu Andresu Kuenki koji ima samo 17 godina i koji je u klubu od 2019. godine, a isto zadovoljstvo je imao još jedan defanzivac Đerar Martin (22), koji je doduše odigrao mnogo više utakmica od Kuenke ove sezone.

Čini se da Barselona neće odustati od svog plana, razvijanja igrača u La Masiji i pružanju šanse istima u prvom timu.

Hansi Flik se očito ne plaši da od prvog minuta ukaže poverenje „Barsinoj deci“ i sa tom praksom će nastaviti.

Neki talentovani klinci će u bližoj budućnosti pristizati i samo će popunjavati „roster“.

Teško je reći koji su domet ove ekipe jer još nismo stigli ni do trećine sezone, ali prednost od šest bodova u odnosu na Real može Barseloni omogućiti mirnu jesen, pa i zimu, makar kada govorimo o domaćem šampionatu.

I u Ligi šampiona im za sada ide dobro, ali tamo je mnogo veća konkurencija u kvalitetu timova i biće interesantno videti šta će četa Hansija Flika moći da uradi u Evropi u ovoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari