Odlazak u Memfis prošao "ispod radara" 1Foto: STARSPORT

Apsolutno ispod radara, Marko Gudurić u sredu je potpisom dvogodišnjeg ugovora sa Memfis Grizlisima vrednog 5,3 miliona dolara ostvario „transfer“ karijere.

Kada 2017. nije prošao na NBA draftu mnogi su bili snishodljivi prema bivšem učeniku škole košarke Crvene zvezda; bilo je i podrugljivih komentara, međutim momak iz Priboja nastavio je vredno da radi i prati instrukcije najboljeg evropskog trenera svih vremena. Zbog celokupnog doprinosa, ne samo u igračkoj karijeri, već i naučenih životnih lekcija za vreme dvogodišnje uspešne saradnje u Fenerbahčeu, Marko Gudurić se posle stavljenog potpisa na ugovor sa Grizlisima, posebno zahvalio Željku Obradoviću.

Na obostranu žalost, Fener u tom periodu jedino nije uspeo da osvoji Evroligu, iako je oba puta bio učesnik Fajnal-fora – prvo u Beogradu, a potom španskoj Vitoriji. Iako je imao aktivan ugovor sa turskim velikanom, Fenerbahče nije pravio nikakav problem pri odluci srpskog reprezentativca da pozitivno odgovori na ponudu Memfisa, koja je nekako došla iznebuha, bez ikakve prethodne najave ili stvorenog ambijenta da za popularnog Guduru postoje interesenti iz NBA.

Gudurić u dobrom trenutku dolazi u Grizlise koji su tokom leta rešili da naprave radikalan zaokret u sastavljanju ekipe za narednu sezonu. Klub iz Tenesija prvo je imenovanjem Tejlora Dženkinsa za novog šefa struke pokazao da želi malo evropskog šarma u igri ekipe koja je poslednjih godina slovila za jednu od najneefikasnijih u Ligi, posebno u Zapadnoj konferenciji.

Dženkins nikada ranije nije bio glavni trener; sa svega 34 godine biće najmlađi stručnjak u čitavoj Ligi, sa bogatim iskustvom učenja od Grega Popovića (pet godina radio u filijali Sparsa, Ostin Torsima), sa čijim je možda i najboljim učenikom Majkom Budenholzerom poslednjih šest godina sarađivao u Atlanti Houksima (2013-2018), odnosno Milvoki Baksima. Odlascima, prvo Marka Gasola usred prošle sezone, odnosno Majkla Konlija u Jutu ovoga leta, Grizlisi su započeli novu eru sa Dža Morantom, drugim pikom na ovogodišnjem draftu, koji bi trebalo da predstavlja novi tandem zajedno sa Džarenom Džeksonom (imao odličnu ruki sezonu).

Memfis će imati sastav izbalansiran iskusnim igračima kakvi su Valančijunas, Iguadala, Krauder, Solomon Hil… ali i niz darovitih ili nedovoljno afirmisanih momaka, pogotovo u spoljnoj liniji, među kojima će biti i Marko Gudurić.

– Za moju Fenerbahče porodicu. Zaista je teško opisati šta mi značite i koliko mi značite. Kada sam pre dve godine stigao u klub, nisam mogao ni da zamislim da ću ovoliko postati vezan za Istanbul i za sve vas. Rasli smo zajedno, pobeđivali i gubili, smejali se i plakali i to nas je povezalo. Nismo uspeli da ostvarimo naš cilj, ali sam više nego ponosan zbog načina na koji smo se suočili sa svime i kako smo se borili do samog kraja. Voleo bih da zahvalim saigračima, trenerima, svim ljudima u klubu, medicinskom osoblju – zbog svega što su uradili za mene. Posebno bih zahvalio svom treneru Željku Obradoviću zbog pružene prilike i zbog njegove neverovatne posvećenosti i napornom radu… – na emotivan način pozdravio se Gudurić sa bivšim klubom, zakoračivši u sredinu koja je umela da bude talična za evropske igrače, naročito braću Gasol.

Retro je u modi u Tenesiju

Memfis je malo „modifikovao“ boje i prethodnih sezona postali su upečatljivi po teget opremi, međutim od 2019/20 najavili su „retro“ izgled – baš po ugledu na period kada je franšiza bila osnovana u kanadskom Vankuveru 1995. kad i Toronto Reptorsi . Na 25. godišnjicu od početka funkcionisanja Grizlisi su odlučili da se vrate „korenima“ i da iznenade navijače koji su bili nostalgični za starim imidžom, a jedan od onih koji će imati čast da nosi novi dres jeste i srpski košarkaš Marko Gudurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari