Bivši funkcioner OFK Beograda o sudbini Omladinskog stadiona: "U papirima piše da je namena zemljišta isključivo sportska..." 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Lider Prve lige Srbije OFK Beograd naredne sezone svoje utakmice kao domaćin igraće na stadionu “Kraljevica” u Zaječaru, koji je svečano “pušten u rad” u novembru prošle godine prilikom gostovanja predsednika Aleksandra Vučića gradu na istoku Srbije.

“Romantičari” nemaju uslova za dobijanje licence od Fudbalskog saveza Srbije da se superligaške utakmice igraju na Karaburmi, pa su za svoj (privremeni) dom odabrali “Kraljevicu”, jedan od objekata izgrađenih u sportsko-neimarskoj groznici koja je u proteklih par godina zahvatila predsednika.

Ovakav ishod dugogodišnjeg stradanja OFK Beograda mogao je da se nasluti kad su klub preuzeli sinovi Zvezdana Terzića, Mitra Mrkele i Milije Babovića u decembru 2022. godine.

Balša Terzić je generalni direktor od leta prošle godine.

U upravi su Kostadin Terzić i Stefan Babović, a sportski direktor je Andrej Mrkela. Babović i Mrkela su na počecima svojih igračkih karijera nosii dres kluba s Karaburme.

Dolazak nove uprave dočekan je sa velikim očekivanjima, pre svega da se vrate dugovi i da se stadion obnovi da bi bio licenciran za igranje u Superligi.

Tadašnji v.d. direktora Stevan Višnjić izjavio je 2022. da Terzić i Mrkela “imaju moralnu obavezu da pomognu” zato što su, kako je tada rekao, “odrasli na ovom stadionu i igrali za OFK Beograd”.

– Po njihovom petogodišnjem planu, vratiće nas u Superligu. Ne znam sve detalje, ali to je cilj. Hteli su da ulože novac u neki drugi klub, ali ih je ova situacija sa OFK Beogradom, u kojem su i ponikli, opredelila da ulože u OFK Beograd, a ne negde u inostranstvu – rekao je tadašnji vršilac dužnosti direktora, a zatim dodao:

– U hodu treba da se uradi nešto na stadionu da bi mogli da ga licenciramo za viši rang takmičenja. Moramo da vratimo i dug fudbalskom savezu. Treba prvo preskočiti tu prepreku da bismo mogli dalje da idemo.

Višnjić, koji je u novoj upravi dobio funkciju generalnog direktora a zatim smenjen, sada kaže da nema nameru da putuje u Zaječar kako bi gledao utakmice kluba za koji navija od detinjstva.

– Očekivali smo da će se rešiti pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem se nalazi stadion, jer ono pripada gradu. Stadion je gradski, a prethodna uprava se izborila za to da na tih šest hektra ne može ništa da se gradi i da je namena zemljišta isključivo sportska. Tako piše u papirima, a šta će se zaista dogoditi to ne znam – izjavio je Višnjić.

Dolazak sadašnje uprave na čelo kluba sa oduševljenjem je dočekao i Zdravko Jokić, bivši sudija, nekada fudbaler, a potom i sekretar OFK Beograda.

OFK Beograd
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

On je tada rekao da je dolazak Kostadina Terzića i Andreja Mrkele u OFK Beograd i poruka njihovih očeva “da će paziti na klub ali i na ono što oni rade”,i dodao da veruje da neće biti loših poteza.

Ipak, Jokića je zatekla vest da se “romantičari” sele u Zaječar.

– Nisam nigde video tu vest i neću ništa da pričam. Od vas sam saznao da će OFK Beograd igrati u Zaječaru. Mogu samo da kažem da negde moraju da igraju, a činjenica je da ne mogu na Karaburmi – rekao je Jokić.

Petar, jedan od navijača “romantičara”, kaže da se moglo naslutiti da će pre ili kasnije klub biti sklonjen sa Karaburme.

– Cilj im je bio da uđemo u Superligu da bi imali razlog da nas izbace sa stadiona. Sad će da dovuku bagere, sve sravne sa zemljom i naprave poslovno-stambene objekte – kaže Petar, komentarišući vest da će klub za koji navija napustiti Karaburmu.

On dodaje da je apsurd da klub koji u svom nazivu ima ime Beograda svoje utakmice kao domaćin igra u Zaječaru.

– Iako smo išli na utakmice i radovali se ovom putu od Srpske lige do skoro izvesnog ulaska u Superligu, znali smo da će se desiti nešto loše. Međutim, preseljenje u neki drugi grad nismo mogli ni da sanjamo. Mislim da je vreme da održimo parastos na Karaburmi – kaže navijač OFK Beograda.

Klub se oglasio saopštenjem u kojem uverava da se vrši rekonstrukcija stadiona za potrebe takmičenja u Superligi Srbije, a dok se ne stvore uslovi za to, privremeno će se igrati u Zaječaru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OFK BEOGRAD (@ofkbeograd1911)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari