Olimpija pred ambisom 1

Jedan od osnivača regionalne lige početkom 21. veka i prvi šampion istog takmičenja mogao bi u poslednjem kolu ovosezonskog izdanja ABA lige da doživi potpuni krah.

Iako se pre početka sezone govorilo o tome da je Olimpija sanirala višegodišnje dugove i da bi takmičarska 2018/19 trebalo da bude revitalizujuća u kontekstu rezultata, najtrofejniji slovenački klub lako bi mogao da ispadne iz elitnog regionalnog ranga u poslednjem kolu. Nakon vezanih poraza od FMP i Cedevite, u najbitnijem delu sezone, opstanak Olimpije na Jadranu zavisiće od rezultata u Novom Mestu protiv Krke, još jednog „davljenika“ (nedelja, 17. mart). Najveći slovenački rivali u direktnom duelu odlučivaće o tome ko će od njih ispasti u ABA 2 ligu; dok će meč Igokea – Zadar imati težinu mesta u baražu za opstanak u elitnom rangu.

Postoje četiri moguća scenarija po kojima će jedan tim sigurno ispasti (Krka ili Olimpija), a drugi naći mesto u baražu (Igokea, Zadar, Olimpija ili Krka).

– Ako u oba meča pobede domaćini, Zadar će otići u baraž za opstanak protiv drugoplasiranog iz ABA 2 lige (finalistom plej-ofa), dok će Olimpija ispasti i prvi put se neće takmičiti u najvišem regionalnom rangu.

– Ako u Laktašima pobedi Igokea, a Olimpija izbori važan „brejk“ u Novom Mestu, onda će Zadar otići u baraž, a Krka u drugu ligu.

– Zadar će samo u slučaju pobede u Laktašima izbeći baraž. Taj poraz i pobeda Olimpije odveli bi Igokeu u doigravanje za opstanak.

– Ako Zadrani savladaju „Igose“ u Laktašima, onda će Igokea ostati sigurna samo u slučaju da Krka pobedi. U tom slučaju, Olimpija će ispasti, a Krka će otići u baraž.

Juniori Zvezde na F8

Iako prošlog meseca nisu osvojili kvalifikacioni turnir i produžili osmogodišnji niz uspeha svojih prethodnika, juniori Crvene zvezde ipak će se takmičiti na evroligaškom Fajnal-ejtu u Baskoniji (16-19. maja). Sa Malog Kalemegdana saopšteno je da je rukovodstvo Evrolige uručilo pozivnicu crveno-belima, čime će produžiti kontinuitet nastupa na završnom turniru, tradicionalno organizovanom paralelno sa seniorskim Fajnal-forom. Na F8 Zvezda će igrati u grupi sa Real Madridom, Valensijom i Ritasom, braniocem titule, dok će se u drugoj grupi takmičiti Bajern, Makabi, Mega i Žalgiris. Crveno-beli juniori su redovni učesnici završnih turnira juniorske Evrolige od 2012. godine i u tom periodu su osvojili titulu u Milanu 2014. i igrali još dva finala – u Madridu 2015. i Berlinu 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari