Olimpiji se vratilo na radost: Što joj Džajić uzeo, Vidovšek joj dao (VIDEO) 1Foto: FK Ludogorec

Okrutna sudbina sporta je da pobednik može biti samo jedan, a ljubljanska Olimpija je u dva svoja meča za klupske anale spoznala i njenu drugu, lepšu stranu.

„Zmajevima“ se u kvalifikacijama za fudbalsku Ligu šampiona na radost vratilo za patnju u najznačajnijoj utakmici njihove istorije, u finalu Kupa Maršala Tita 1970.

Olimpija je pre 53 godine igrala za trofej s Crvenom zvezdom. Na Bežigradskom stadionu, u prvom duelu, bilo je 2:2 (0:1 Lazarević u 18, 1:1 Ameršek u 23, 1:2 Mihajlović u 63, 2:2 Bečejac u 88).

Kroz osam dana, pred 30.000 gledalaca na Marakani, beogradski crveno-beli su bili nadmoćniji, ali su Ljubljančani odolevali, braneći se iz petnih žila. Njihov golman Zlatko Škorić je zaključao gol iza sedam brava.

U osnovnom delu revanša mreže su ostale mirne. Igrani su produžeci. Bedem Olimpije je i dalje bio neprobojan, ali je u njemu, u iščekivanju penala, ipak pronađena pukotina.

Zvezdin kapiten Dragan Džajić je u 118. minutu prihvatio loptu u šesnaestercu gostiju, prebacio ju je vešto preko svog čuvara, koga je u njenom letu obišao, onda ju je glavom ćušnuo napred i, ne dozvolivši joj da dotakne tlo, savladao je nemoćnog golmana. Zvezda je pobedila s 1:0.

Džajićeva majstorija, o kojoj se jednom izjasnio da mu je to jedan od najdražih pogodaka u blistavoj karijeri, neodoljivo je podsetila na bravuru 17-godišnjeg Pelea u finalu Svetskog prvenstva u Švedskoj 1958, kad su se Brazilci u okršaju s domaćinom (5:2) prvi put domogli titule prvaka.

Olimpija, slovenački prvak, danas se raduje. Ne samo da je prvi put preskočila prvu prepreku u kvalifikacijama za vodeće klupsko takmičenje UEFA (neuspešni pokušaji 2016. i 2018), nego je pred njom pala i druga. Igraće, dakle, u trećem kolu, a to znači da je obezbedila najmanje učešće u Ligi konferencije, odnosno prvi put evropsku jesen sa šest utakmica u takmičenju po grupama.

Ljubljanski tim je izbacio višestrukog uzastopnog šampiona Bugarske Ludogorec. Da miriše na uspeh, videlo se iz 1:1 u prvoj utakmici u Razgradu. U revanšu, na Stožicama, domaćin je poveo u 12. minutu preko Elšnika.

Tri minuta kasnije poravnao je Despodov, bugarski golgeter koji nedavno umalo da donese pobedu reprezentaciji u susretu sa Srbijom na Ludogorčevom stadionu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (naši na jedvite jade izvukli bod – 1:1).

 

U drugom minutu nadoknade vremena u utakmici Ešnik, strelac i u Bugarskoj, još jednom je matirao protivničkog čuvara mreže. To, međutim, nije bio kraj drame.

U 12. minutu nadoknade (!) Despodov je imao kolosalnu priliku da s bele tačke odvede Ludogorec u produžetke. Vidovšek je izrastao u junaka jer mu je odbranio penal.

 

S poslednjim zviždukom sudijske pištaljke navijači su ispunili teren na kojem je čas ranije okrutno presuđeno Bugarima, kao što Olimpiji beše volejom iz Džajine desnice.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari