Agencija: Izuzetno ohrabrujuć dolazak turista u Pariz povodom Olimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Olimpijske igre (OI) u Parizu su ohrabrujuće počele sa povećanjem posećenosti turista od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu u periodu od 24. do 27. jula na širem području glavnog grada Francuske, saopštila je danas agencija „Choose Paris region“ koja u svetu populariše tu oblast.

„Sportski nastupi i broj turista su izuzetno ohrabrujući, što svedoči o uspehu događaja“, saopštila je danas predsednica te agencije Aleksandra Diblanš (Alexandra Dublanche).

Agencija je navela da je u poređenju sa prošlom godinom registrovano povećanje od osam odsto avionskih dolazaka planiranih između 23. jula i 12. avgusta. Očekuje se dolazak oko 450.600 putnika.

Već je došlo ili se očekuje 132.000 Amerikanaca što je 29 odsto svih dolazaka iz sveta, a slede Kanađani, Japanci, Nemci i Španci.

„Uticaj Igara podvećava hotelske rezervacije“ u regionu Pariza, prema „Choose Paris Region“.

Ta oblast sada beleži vrhunac popunjenosti koji se približava ili čak prelazi 80 odsto tokom perioda Olimpijskih igara od 26. jula do 11. avgusta.

Posetioci u proseku 389 evra plaćaju hotelsku sobu u Parizu u periodu od juna do avgusta što je 24 odsto više u odnosu na 2023. Prosečna cena opremljenog smeštaja za iznajmljivanje i sezonskog najma je 234 evra po noći u julu što je 40 više u odnosu na jul 2023.

Ranije se predviđalo da će 10 do 12 odsto biti inostrani posetioci Igara, ali sada ih je 18 odsto, a 82 odsto su Francuzi, navodi se u saopštenju.

Na svečanosti otvaranja Igara ti podaci su bili obrnuti jer su, od 358.500 ljudi izbrojanih duž reke Sene, 62 odsto bili posetioci iz inostranstva, od čega 23 odsto Amerikanci, a 38 odsto su bili domaći posetioci, iz Francuske, od kojih dve treće strane iz regiona Pariza.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari