Obradović za Danas o Đokoviću i zlatu iz Pariza: Mogao bih da ga vidim u finalu i 2028. u Los Anđelesu 1Foto: Printscreen/YouTube/Redakcija; EPA-EFE/JUANJO MARTIN

– Onda kada je najteže, pokazuje se ko je najbolji. Finale singla na Igrama u Parizu bio je jedan od najboljih mečeva u ovoj sezoni, pa ne samo u njoj, nego i možda nekoliko godina unazad. I ponovo se pokazalo ono što veoma dobro znamo, kada je Novak na vrhu, niko ne može da ga ugrozi niti poljulja – ovim rečima teniski stručnjak Bogdan Obradović opisuje Đokovićev uspeh i zlatnu medalju u Parizu.

Srpski teniser Novak Đoković konačno je dosanjao san i osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, jedini deo slagalice koji mu je nedostajao u prebogatoj karijeri.

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović ističe da je naš as potpuno zasluženo slavio u velikom finalu, ali da to nužno ne znači da je skinuo pritisak „sa leđa“.

– Tenis je uvek psihički izazovan i veoma zahtevan kao sport. Igrači osećaju pritisak kada izađu na teren, ali i kada izlaze sa njega, na bilo kom turniru da učestvuju. Kod Novaka je karakteristično to da on u svojoj igri sve gradi od malih koraka, dakle poen po poen i na kraju dolazi pobeda. Ima neke ciljeve u karijeri, ali planove pravi veoma mudro i nikada na prečac. Ova igra iz Pariza ohrabruje i pokazuje da on može da i dalje osvaja najvažnije trofeje u ovom sportu, ali i da protiv najvećih konkurenata igra potpuno spektakularno i da ih pobeđuje na svim podlogama. Sa ovakvim njegovim izdanjem prethodnih nedelja ništa dugoročno nije nemoguće, pa ni to da ga vidimo na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine. On bi tada imao 41 godinu, ali bi se sa istom željom takmičio i mogao bih i tamo da ga vidim u finalu i kako se bori za zlato, zašto da ne – poručuje Bogdanović.

To bi značilo da Đoković igra još četiri godine na vrhunskom nivou, ali teniski trener veruje da je to moguće.

– Ima nekoliko razloga zbog kojih verujem da je taj scenario moguć. Pre svih je tu ishrana, ali i medicina. Novak veoma vodi računa o svojoj ishrani, a uspeo je u karijeri i da se u većoj meri sačuva od povreda, tako da verujem da može ostati u vrhu još nekoliko godina. Zatim, tu je i broj odigranih turnira. Đoković već neko vreme igra oko 20 turnira godišnje, što je optimalan broj, iako znamo da ih u sezoni ima i petnaestak više. Zatim, tu je njegov fokus, najbitniji su mu grend slemovi, a tek posle mastersi, te bi sa psihičke strane mogao biti spreman za još jedne Igre.

Kada je reč o grend slemovima, na redu je Ju Es Open na kome će Đoković juriti novu titulu, mišljenja je naš sagovornik.

– On je oduvek igrao dobro na Ju Es Openu i možda nema dovoljno titula tamo koliko ih zaslužuje, ali sve može da promeni već ove godine. Taj turnir se igra na betonu koji jeste Novakova omiljena podloga i sa ovim zlatom iz Pariza on će i još motivisaniji stići u Njujork kako bi lestvicu u broju osvojenih grend slem titula podigao za još jedan stepenik. Verujem da to može da uradi u „Velikoj jabuci“. Verovao sam da to može da uradi i prošle jeseni, a tek sad nakon Pariza verujem da može da zasija i u Njujorku ponovi svoj najbolji tenis – zaključuje Bogdan Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari