Brazil "trica": Olimpijska karta izvađena u Rigi u skladu s nadimkom selektora Petrovića, kome se nije ponovio Split 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

S kvalifikacionog turnira u Rigi na olimpijsko košarkaško takmičenje, koje počinje 27. jula na preuređenom fudbalskom stadionu u Lilu, kao pobednik ide Brazil.

Južnoamerički tim je u finalu preslišao Letoniju pred njenom publikom sa 94:69 (34:11, 15:22, 23:13, 22:23).

S olimpijskom kartom pada u grupu u kojoj su domaćin Francuska, koja je mesto stekla neposredno, Nemačka, svetski prvak, i Japan, koji se takođe izborio na Mundobasketu prošle godine kao najbolje plasirana azijska reprezentacija.

Brazilci su igrali u skladu s nadimkom svog selektora Aleksandra Petrovića, koji ih predvodi od 2017 – Aca Trica.

Brazil "trica": Olimpijska karta izvađena u Rigi u skladu s nadimkom selektora Petrovića, kome se nije ponovio Split 2
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

U njihovim rukama je bilo najjače letonsko oružje – šut za tri poena.

U prvom poluvremenu, recimo, dali su devet trojki iz 11 pokušaja (13-24 ukupno), što je bilo i presudno da se načini značajna prednost (imali seriju 19:0), nedostižna do kraja.

Čak je Bruno Kaboklo, i dalje igrač Partizana, u poslednjoj sekundi pred odlazak na predah pogodio s linije za tri poena ali sa svoje polovine.

 

Iz svog jedinog pokušaja precizan je bio i zvezdaš Jago dos Santos, koji zbog povrede nije ulazio u igru u drugom poluvremenu, ali njegovo lice rašireno u osmeh kasnije je govorilo da stanje nije ozbiljno.

Kaboklo je bio i najefikasniji na meču s 21 poenom (3-5 za dva, 1-1 za tri, 12-13 slobodna bacanja).

Brazil "trica": Olimpijska karta izvađena u Rigi u skladu s nadimkom selektora Petrovića, kome se nije ponovio Split 3
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Brazil, koji s Petrovićem nije imao zapažen domet na prethodna dva svetska prvenstva (oba puta 13. mesto), propustio je olimpijski turnir u Tokiju 2021.

Tada je u finalu kvalifikacionog takmičenja u Splitu izgubio od Nemačke (75:64).

Letonci, prijatno iznenađenje lanjskog Mundobasketa (poraz u četvrtfinalu protiv Nemaca sa 81:79, na kraju peto mesto), jedini put su bili učesnici Letnjih igara u Berlinu 1936, godinu pošto su u Švajcarskoj postali šampioni na prvom Evropskom prvenstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari