Čaša olimpijske žuči (6:7, 6:7) ište čašu olimpijskog meda (7:6, 7:6), Novak Đoković smešano ih pije: Od patnje u Riju do zlata u Parizu 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Na 100-godišnjicu prošlih olimpijskih igara u Parizu, kada je igran i teniski turnir na stadionu Kolomb u istoimenoj komuni nadomak prestonice, tada pa tek u Seulu 1988, u trijumfu Novaka Đokovića je izostala jedino magija broja 100.

Zlatna medalja, koja mu oko vrata sija prvi put, 99. je trofej neponovljive karijere najboljeg tenisera svih vremena, a prvi u ovoj godini, obavijenoj sumnjom u njegove dalje moći i strahovanjima za sutrašnjicu kad ga je na Rolan Garosu nedavno, srećom samo privremeno, izdalo desno koleno.

Novak Đoković je svojih, često nam je izgledalo natčovečanskih pleća, u Parizu skinuo dva velika tereta koja je nosio i u žetvi rekordna 24 trofeja sa četiri najveća turnira svog sporta.

Prvi mu je kamen sa srca pao kada je ušao u finale olimpijade, na čijem je pragu triput poklekao, a samo se u Pekingu 2008, kada je olimpijac bio prvi put, domogao bronze. U Londonu 2012. i Tokiju 2021. ni u meču za bronzano odličje nije stigao do podijuma.

Ipak, najgorču čašu olimpijske žuči ispio je u Riju 2016.

Prvi put je na olimpijske igre došao kao prvoplasirani na svetskoj listi, osvajač Australijan opena i prvenca na Rolan Garosu te godine, sa obnovljenom verom u sebe iz trijumfa na turniru iz masers serije u Torontu neposredno uoči stupanja na tlo Južne Amerike, a posle kraha kratkotrajnog daha u trećem vimbldonskom kolu.

Predviđanja su bila da mu neće biti ravnog na putu ka zlatu, ali mu je žreb za prvo kolo dodelio Argentinca Huana Martina del Potra, njegovog velikog prijatelja, tek 141. na listi jer se strmoglavio zbog pauza od povreda koje su krenule da ga opsedaju.

Đoković je na tom meču igrao – odlično.

Del Potro je na tom meču igrao – neponovljivo briljantno.

Razvejao je čudesnom preciznošću servisa i ubitačnih forhenda olimpijske snove prvog „reketa“ sveta sa 7:6 (7:4), 7:6 (7:2).

Čaša olimpijske žuči (6:7, 6:7) ište čašu olimpijskog meda (7:6, 7:6), Novak Đoković smešano ih pije: Od patnje u Riju do zlata u Parizu 2
Foto:. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Taj poraz je Đokoviću mnogo teško pao. O tome je i nedavno govorio proslavljeni nemački teniser Boris Beker, koji mu je bio trener u to vreme.

Preko još jednog razočaranja, u Tokiju, gde je posle poraza i na meču za bronzu odustao od duela za tu medalju u mešovitom paru s Ninom Stojanović, Đoković danas sa 7:6, 7:6, pije čašu meda, potvrđujući Njegoševu mudrost.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari