Damir Mikec i Zorana Arunović u fantastičnom finalu do zlata u Parizu 1 EPA-EFE/VASSIL DONEV

Damir Mikec i Zorana Arunović doneli su prvu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu. Oni su u mešovitom paru, u disciplini vazdušni pištolj 10 metara, u finalu osvojili  zlatnu medalju savladavši par iz Turske sa konačnih 16:14.

Neverovatno uzbudljivo finale viđeno je na strelištu francuskog Nacionalnog centra u Šateruu.

Za zlato se igralo do 16 poena, tako što su se rezultati po serijama sabirali i uspešniji bi dobijao dva poena. Pravila modifikovana od aktuelnih Olimpijskih igara dobila su svoju najbolju potvrdu upravo u finalnom nadmetanju tandema iz Srbije i Turske.

Taran i Dikeč iz Turske prvi su imali „meč loptu“ poveli sa 14:12 ali je tada viđena najbolja serija koju su otpucali Mikec i Arunović.

Kada je bilo najteže, pod neviđenim pritiskom, delovali su tako smireno i koncentrisano, a istovremeno relaksirano kao da su pucali na nekom okružnom takmičenju.

Fantastičnih 10.8 Zorane Arunović nadogradio je Mikec sa sjajnih 10.5, što je u zbiru bilo nedostižnih 21.3 za tandem iz Turske.

Promenio se momentum posle 14. serije, u trenutku kada se odlučivalo o tome ko će postati olimpijski pobednik.

Damir Mikec i Zorana Arunović u fantastičnom finalu do zlata u Parizu 2
Foto: Beta/AP Photo/Manish Swarup

Do tog momenta dominantni Jusuf Dikeč, uprkos ogromnom iskustvu u 51. godini, slabo je pucao, tačnije dosta lošije od Mikeca koji je nadogradio Arunovićevih 9.4 za konačnih 16:14 u nezaboravnom finalu.

Srebrni iz Tokija gađao je istorijskih 10.7 za prvo olimpijsko zlato u njegovoj i prebogatoj karijeri Arunovićeve.

Poput finala u nekom kolektivnom sportu drama je bila prisutna bukvalno od prve serije.

Naši fenomenalni strelci poveli su sa 2:0, ali je onda usledila serija rivala od 8:0.

U drugoj i trećoj seriji Taran i Dikeč bili su bolji za 0.5 poena, međutim kada je možda delovalo da je ishod izvestan, selektorka Jelena Arunović zatražila je tajm-aut posle kojeg su naši strelci odmah vezali četiri poena.

Povela je potom Turska 10:6, Dikeč je u tom periodu bio izvanredan, međutim kako je vreme odmicalo Arunovićeva i Mikec su iz serije u seriju vukli jedno drugog.

Zoraninh 10.5 bilo je dovoljno za 10:10, zatim je je Mikec otpucao 10.2 za rezultatski preokret, a ni u naredne dve serije naš tandem nije bio loš, naprotiv.

Ipak, sa ukupnih 20 bodova nisu imali rešenja za Dikeča koji je u tom periodu pucao 10.8, 10.7, i 10.4.

IKada se lomilo, na dve meč lopte za Tursku, prvo je Arunovićeva pucala 10.8 a Mikec 10.5 za impresivnih 21,3, a onda je u seriji za zlato i istoriju Mikecovih 10.7 bilo težine najsjajnijeg odličja

Damir Mikec i Zorana Arunović došli su u priliku da pucaju za zlato nakon izvanrednog nastupa u kvalifikacijama.

Oni su juče zauzeli drugo mesto pošto su „upucali“ 581 krug, jedan manje u odnosu na prvoplasiran tandem iz Turske Ilajda Seval Tarhan – Jusuf Dikeč.

Interesantno je da je Dikeč više od decenije stariji od našeg 40-godišnjeg Mikeca, ali i sa 51 godinom u stanju je da postiže vrhunske rezultate (pete Olimpijske igre).

Oboje su prethodno pucali u pojedinačnoj konkurenciji, međutim nisu se proslavili, baš kao ni Arunovićeva, odnosno Mikec.

Njih dvoje su pre tri godine u Tokiju, kada je ta disciplina uvedena u olimpijski program, poraženi u meču za bronzu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari