Defile olimpijaca rekom Senom: Dobra ideja ili bezbednosni rizik? 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Na svečanom otvaranju ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu defile olimpijaca po prvi put neće biti održan na stadionu već će sportisti u 85 čamaca u bojama svoje nacije prodefilovati rekom Senom.

Teniski trener Bogdan Obradović kaže da mu se sviđa ova ideja, dok je bivši košarkaš Goran Grbović, kako kaže, malo staromodniji pa ne deli mišljenje s njim, a problem je što postoji i bezbednosni aspekt.

Spomenici Pariza – Notr Dam, Luvr, muzej Orsej, i reka Sena biće danas u srcu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, a još se drži u tajnosti samo odvijanje svečanosti koje će biti mešavina umetnosti i sporta u glavnom gradu Francuske.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.500), koji predstavljaju nacije učesnice, prodefilovaće Senom.

„Meni se ta ideja jako dopada. To je jedna od najlepših reka u Evropi, o njoj je mnogo pesama opevano, a sada će njome proći i sportisti na defileu“, kaže teniski trener Bogdan Obradović.

Priseća se i svog iskustva sa otvaranja olimpijskih igara 2012. godine.

„Bio sam deo našeg tima i učesnik defilea na OI u Londonu 2012. godine zajedno sa Novakom Đokovićem i mogu reći da je to jedna prelepa manifestacija, kao što su i same po sebi to Olimpijske igre. To je trenutak kada svi ratovi i nedaća u svetu padaju u drugi plan i kada sportisti svojim viteštvom, borbenošću i junaštvom plene u borbi za medalje“, kaže Obradović.

Bivši košarkaš Goran Grbović kaže da je staromodan po pitanju otvaranja olimpijskih igara i ne sviđa mu se ideja defilea po reci Seni.

„Olimpijske igre počinju na stadionu i na njemu se završavaju. Ovaj defile će u svakom slučaju biti veličanstven, uopšte ne sumnjam u to da su se Francuzi maksimalno potrudili u pripremama za taj događaj“, kaže Grbović.

Dodaje i da će to svakako biti promocija čitave Francuske, ali da što se defilea tiče više voli stadione.

„Oni ostanu uvek „urezani“ u pamćenju. Taj Olimpijski stadion je katarza za svakog sportistu koji korača na defileu, imaš osećaj da si u tom trenutku najbliži bogovima“, kaže Grbović.

Pored sportske ovaj defile ima i bezbednosnu stranu, jer jedno je obezbeđivati stadion a sasvim drugo određenu dužinu reke Sene.

„Prilično sam siguran da je Francuska obavila sve bezbednosne procene kako bi se uverili da je defile olimpijaca bezbedno održati na Seni a ne na stadionu kao što je do sada bio slučaj“, kaže Milan Dumanović potpredsednik Novog policijskog sindikata.

Dodaje da je svakako teže obezbediti reku nego stadion, ali, kako kaže, Francuzi sigurno ne bi organizovali defile na reci da postoji neki rizik.

„Ako se ne varam Francuska ima preko dvadeset bezbednosnih službi, koje vrše bezbednosne procene, uvek kada se obezbeđuju javni skupovi poslednju reč bi trebalo da imaju bezbednosni organi. Da li je to za učesnike skupa bezbedno održati ili ne,“ kaže Dumanović.

Napominje da nije devoljna samo želja da se nešto održi na određeni način.

„Bezbednosni organi treba da daju svoju saglasnost, odnosno da kažu da li to mogu da obezbede ili ne. I kažem još jedanput mislim da su oni to dobro procenili“, zaključuje Dumanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari