Đoković za sva vremena 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Novak Đoković je u svom petom pokušaju stigao do same završnice olimpijskog turnira, oborio je je još jedan rekord – postao je najstariji učesnik finala (Alkaraz je najmlađi).

I bili smo prezadovoljni, ali ne i Đoković. U svojoj prebagotoj kolekciji trofeja nedostajalo mu je samo zlatna medalja sa Olimpijskih igara. Više ne.

Potvrdio je još jednom Đoković da je najbolji sportista Srbije svih vremena. Svi oni koji su sumnjali, a nažalost, nije mali broj takvih, čak i u Srbiji, valjda su sada shvatili da je Novak Đoković najbolji teniser sveta i moći će jednog dana sa ponosom da pričaju svojim unucima da su imali sreću da žive u eri Novaka Đokovića.

Priznajem, i ja sam se svojevremeno ogrešio o Đokovića. Tokom čuvenog „karantina“ u Australiji napisao sam da treba da se Australijancima „zahvali na gostoprimstvu“, da se vrati u Srbiju i da objavi da je završio karijeru.

U tom trenutku nisam znao (kao ni većina običnih smrtnika) da li je korona „najsmešniji“ ili „najsmrtonosniji“ virus. Takođe, nisam znao ni Đokovića, potcenio sam (nisam jedini) njegove mentalne i fizičke sposobnosti.

Pre otprilike dve godine upoznao čoveka koji je svakodnevno u neposrednom kontaktu sa Novakom. Nedavno, neposredno pred početak Rolan Garosa, u neobaveznom ćaskanju rekao sam Dekiju da mislim da je Đokoviću od predstojećeg Grend slema važnija Olimpijada jer će mu to biti poslenje učešće na Igrama.

Nije se složio sa mnom „Nole razmišlja i o Los Anđelosu“. Nisam mu rekao da ne lupeta, zapravo jesam, ali biranim rečima.

eđutim, nakon što je zbog povrede morao da odustane od daljeg učešća na Rolan Garosu, potom bude i operisan i uprkos tome stigne do finala Vimbldona i do finala Olimpmijskih igara, možda ću morati da se izvinim Dekiju.

Milovan Jauković, bivši urednik spoljnopolitičke rubrike i jedan od osnivača Danasa, pričao mi je kako je Japancima pokušavao da objasni gde je Srbija.

Pokušao je prvo sa političarima Titom i Miloševićem, bazuspešno, kao i sa naučnicima Teslom, Pupinom. Međutim, kada je rekao Dragan Stojković Piksi odmah su znali – u to vreme u Japanu, među navijačima Nagoje pogotovu, Piksi je posle Hirohita bio najomiljenija ličnost.

Danas, u najudaljenijem kutku na zemaljskoj kugli ako vas pitaju gde je ta Srbija dovoljne su vam samo dve reči – NOVAK ĐOKOVIĆ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari