„Ja sam otvorenog duha, ali ceremonija u Parizu je bila sramna“: Donald Tramp o svečanom otvaranju Olimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kandidat republikanca za predsedničke izbore u SAD, Donald Tramp opisao je ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, posebno deo sa transvestitima, kao „sramotu“.

„Veoma sam otvorenog duha, ali sam mislio da je to što su uradili sramota“, rekao je bivši američki predsednik u intervjuu za Foks njuz.

Na pitanje kakvu vrstu ceremonije otvaranja bi voleo da vidi na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine ukoliko postane predsednik, Tramp je odgovorio da sigurno neće biti prikazana „Tajna večera“ kao u petak u Parizu.

Scena sa transvestitima oko stola koja podseća na sliku Leonarda da Vinčija „Tajna večera“ izazvala je negodovanje desnice u Francuskoj i Italiji, kao i dela hrišćana.

Mnogi su tu scenu ocenili kao ismevanja hrišćanstva i Isusa Hrista.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja Toma Žoli rekao je posle kritika da nikome nije želeo da se ruga ili da se nekom podsmeva i da mu „Tajna večera“ nije bila inspiracija za kritikovanu scenu.

„Mislim da je bilo sasvim jasno da na tom stolu dolazi Dionis. On je tu, jer je bog slavlja i vina…“, rekao je Žoli.

„Želeo sam da izvedem ceremoniju koja ispravlja stvari i koja miri. Takođe koja reafirmiše vrednosti naše (francuske) Republike“, rekao je Žoli.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari