Reprezentativac koji se nije rukovao sa Šapićem: Ko je Dušan Mandić, MVP vaterpolo turnira u Parizu? 1Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages

Pošto su vaterpolisti Srbije osvojili zlato treći put uzastopce, nacionalna olimpijska istorija je dobila svog najuspešnijeg olimpijca.

Dušan Mandić ne samo da je učestvovao u kovanju najsjajnijeg odličja i u Riju 2016. i Tokiju 2021. nego je s tek napunjenih 18 godina bio i u timu koji je u Londonu 2012. uzeo bronzu.

Sa tri zlata, a sa četiri medalje zbirno, izdvojio se na vrhu među srpskim učesnicima na letnjim igrama.

Zastava Srbije na otvaranju 33. olimpijskih igara spektakularnim karnevalom brodova na Seni zasluženo je bila i u njegovoj ruci.

Po četiri ukupno (dva zlata i dve bronze) imaju ih i vaterpolisti Filip Filipović, Andrija Prlainović i Duško Pjetlović, osovina prethodnih podviga u bazenu.

Dušan Mandić je ovaj vaterpolo turnir okončao i sa titulom najboljeg strelca (26 golova), a pored toga dobio je od strane novinara zvanje i najboljeg vaterpoliste na Olimpijskim igrama.

Kako se na Olimpijskim igrama ne objavljuju pojedinačna priznanja, novinari su u anketi izabrali onog najboljeg i nisu imali mnogo dileme – MVP titula je otišla u ruke srpskog reprezentativca.

Doček sportista ispred Skupštine grada obeležio je i trenutak kada su se Dušan Mandić i Aleksandar Šapić mimoišli, odnosno kada se nisu rukovali.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prvi je čovek VK Novi Beograd, kluba za koji je nekada igrao Mandić i iz kojeg je jedva želeo da ode jer je odlukom trenera Živka Gocića bio odstranjen iz tima.

To je bio najteži period u karijeri srpskog vaterpoliste, zbog kog je i propustio i Svetsko prvenstvo u Fukuoki prošle godine, a na kome su „delfini“ zauzeli četvrto mesto.

O izazovima i periodu pre prelaska u Ferencvaroš pričao je pre skoro devet meseci u novogodišnjem intervjuu za Danas.

– Iza mene je definitivno najteža godina u karijeri, a mogu slobodno da kažem i u životu jer je i moja porodica sa mnom prolazila kroz sve to. Agonija je trajala više meseci. Javnost sam putem objave na svom Instagram profilu obavestio o tome. Sa ove distance smatram da mi je ta situacija kroz koju sam prolazio jedno veliko životno iskustvo, mnoge maske su pale, pojedinci su dokazali da su spremni na sve, pa i da rade mimo svih pravila, zarad svog opstanka. Drago mi je da više nisam deo tog kluba. S obzirom na to kroz kakvu torturu sam prošao tih par meseci, i kao igrač i kao čovek, bilo je sasvim očekivano i opravdano da propustim predstojeće reprezentativno okupljanje – naveo je on tada.

Dušan Mandić rođen je u Kotoru 16. juna 1994. godine. Oženjen je i ima dvoje dece.

On je ujedno i svetski i evropski prvak sa reprezentacijom Srbije.

U Kazanju 2015. godine je osvojio svetsku titulu, dok je u Barseloni 2017. osvojio bronzu.

Mandić je takođe osvojio tri zlata na prvenstvima Evrope. Na debitantskom nastupu 2014. postigao je osam golova, a veliki udeo u osvajanju zlata imao je i u Beogradu 2016. i Barseloni 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari