Francuska atletičarka ne moše da učestvuje na ceremoniji otvaranja OI zbog nošenja hidžaba 1epa11494286 Ducks swim past the logo of the Paris 2024 Olympic Games, amid preparations for the opening ceremony in Paris, France, 24 July 2024. The opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games will begin on 26 July with a nautical parade on the Seine river and end on the protocol stage in front of the Eiffel Tower. EPA-EFE/ANDRE PAIN

Francuska atletičarka Sunkamba Dila izjavila je danas da joj je zabranjeno da prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara jer nosi hidžab, a Francuski olimpijski komitet saopštio je da radi sa njom na pronalaženju rešenja.

Sila će predstavljati Francusku u mešovitoj i ženskoj štafeti na 4×400 metara.

„Odabrani ste za Olimpijadu koja se orgabizuje u vašoj zemlji, ali ne možete da učestvujete na ceremoniji otvaranja jer nosite maramu na glavi“, napisala je Sila na Instagramu.

Francuska primenjuje striktno načelo sekularizma. Predsednik Francuskog olimpijskog komiteta David Laparten je rekao da su francuski olimpijci vezani sekularnim principima koji važe za radnike javnog sektora u Francuskoj.

„To možda ponekad nije razumljivo u drugim zemljama u svetu, ali to je deo našeg DNK ovde u Francuskoj“, rekao je on.

Laparten je rekao i da su u toku razgovori sa Silom kako bi se pronašlo rešenje koje će biti u skladu sa sekularnim zahtevima francuskog olimpijskog tima, a istovremeno koje će i poštovati „legitimnu želju sportistkinje da se ispoštuju njena uverenja“.

„Ne sumnjam da će se naći rešenje. Nadamo se da će svi moći da prisustvuju ceremoniji otvaranja“, dodao je on.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari