Francuska osujetila nekoliko zavera protiv Olimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN

Francuske vlasti osujetile su nekoliko zavera za ometanja Olimpijskih igara 2024. godine, saopštili su danas organizatori, dva dana pre ceremonije otvaranja Letnjih Igara u Parizu.

Francuska je bila u stanju pripravnosti poslednjih nekoliko nedelja kako se približavao početak Igara.

Igre zvanično počinju ceremonijom otvaranja na reci Seni u petak.

Pariski tužioci su danas saopštili da su u utorak uhapsili 40-godišnjeg muškarca rođenog u Rusiji u njegovom stanu u Parizu zbog sumnje da je planirao da „destabilizuje Olimpijske igre“.

Optužen je za „sprovođenje obaveštajnog rada po nalogu strane sile“ sa ciljem da „isprovocira neprijateljstva u Francuskoj“, zločine koji su u Francuskoj kažnjivi i do 30 godina zatvora, navodi se u saopštenju francuskog tužilaštva.

Tokom pretresa kuće osumnjičenog u Parizu, policija je pronašla predmete koji su „probudili strah od njegove namere da organizuje događaje koji bi mogli dovesti do destabilizacije OI“, rekli su tužioci.

Organizatori Igara suočavaju se sa velikim bezbednosnim izazovima, uključujući i sajber napade, usred visokih međunarodnih tenzija zog rata u Ukrajini i sukoba Izraela i Hamasa.

Francuski zvaničnici su naveli i da postoje kampanje dezinformacija koje se organizuju u Rusiji, a ciljaju OI i nedavne održane izbore u Francuskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanin rekao je za francuske medije da je policija uhapsila i 18-godišnjeg mladića koji je pokušao da izvede „nasilnu akciju protiv Olimpijskih igara“.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari