Gde baš sad: Stef Kari tik uz američki olimpijski rekord Karmela Entonija i uz olimpijske rekordere po broju trojki na jednom meču 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

U NBA ligi as Golden Stejta Stef Kari (36) odigrao je takvih utakmica broja im se ne zna, a u reprezentaciji prvu.

Gde baš sad?

Postigao je u polufinalu protiv Srbije 36 poena i devet trojki, među kojima je i ključna, najzad za vođstvo (87:86), na dva minuta pre kraja, odakle su Sjedinjene Države nezadrživo pošle ka olimpijskom finalu.

Koliko je njegov učinak bio sjajan govori i to da u olimpijskoj istoriji američke reprezentacije, rekordera po broju zlatnih medalja, čak i u novijoj sa zvezdama profesionalne košarke, bolji ima samo jedan igrač, ali u utakmici s kudikamo manjim značajem.

Kada su SAD slistile Nigeriju u grupi sa 156:73 u Lodnonu 2012, Karmelo Entoni je postigao 37 poena, a i deset trojki iz 12 pokušaja i sve to u samo 14 minuta u igri. U oba slučaja to su rekordi američke selekcije na letnjim igrama.

Deset trojki, što je i opšti olimpijski rekord, dali su u jednoj utakmici još samo Kanađanin Karl Tileman protiv Španije u Seulu 1988. i proslavljeni brazilski košarkaš Oskar Šmit protiv Portorika u Atlanti 1996.

Po devet ih imaju Ebtoni, četiri godine kasnije u Riju protiv Australije i Australijanac Šon Daglas Hil protiv Novog Zelanda u Atini 2004.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari