Greške na OI napravljene zbog "moranja" 1EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG EPA-EFE/VASSIL DONEV EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Znam i iz sopstvenog iskustva da kad nešto „moram“ da uradim da ću taj posao, najverovatnije, i uraditi, ali uz mnogo više i  vremena i truda nego što, objektivno, on iziskuje.

Isto je, zapravo mnogo, mnogo gore sa sportistima. Karlos Alkaraz je obećao da će iz Pariza španskom narodu doneti zlatnu medalju. Da bi to obećanje ispunio, morao je „samo“ da pobedi najboljeg tenisera sveta.

Zbog tog „moranja“ je i napravio nekoliko neiznuđenih grešaka, a u takvom meču (najboljem u istoriji finala Olimpijskih igara) one su bile presudne.

Nabolji teniser u istoriji „belog sporta“ nije nikom ništa obećao. On je u Parizu „samo“ radio svoj posao najbolje što zna. Suze posle pobede nad Lorencom Muzetijem u polufinalu su pokazale kakav teret na svojim plećima je Đoković nosio.

Kada je skinuo to breme sa svojih leđa, ostvario najbolji rezultat u karijeri, u finalu nije „morao“ ništa nikom da dokazuje, da se pravda, trebalo je „samo“ da igra najbolje što može i, naravno, rezultat nije izostao.

Basketaši su sami sebi (uz svesrdnu podršku javnosti i „stručnjaka“) natovarali teret favorita, sigurnog osvajača medalje, glavnog favorita za zlato.

To „moranje“ im je vezalo i ruke i noge i – vraćaju se kući bez „sigurne“ medalje. Damir Mikec je kvalifikacije završio kao prvoplasirani, ali je sutradan u finalu osvojio „samo“ sedmo mesto.

Posle „neuspeha“ Mikec je rekao da bi najverovatnije, osvojio medalju da se finale održalo istog dana kada i kvalifikacije. Ovako je celu noć imao vremena da razmišlja o tome kako „mora“ da osvoji medalju.

Angelina Topić je znala da „mora“ da preskoči kvalifakacionu normu (195 cm), jer je ove godine dva puta preskočila lestvicu postavljenu na 3 centimetra više.

To „moranje“, uz tremu, dovelo je jednog jedinog pogrešnog koraka – slomila je nogu.

Uspela je i sa jednom zdravom nogom da u tim kvalifikacijama preskoči da 192cm, a u finalu je preskočenih 195 cm bilo dovoljno za medalju.

Angelina je mlada, ima vremena da shvati (važi to i za sve ostale sportiste) da se ništa ne mora.

Dovoljno je samo svoj posao raditi najbolje što zna i da se uživa u njemu. Rezultati neće izostati.

Možda i neće biti dovoljni za odličje sa Olimpijskih igara, ali život ne sme proći u „moranju“ već u uživanju. I ne samo u sportu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari