Ivana, hvala ti 1Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Ivana Španović, najbolja atletičarka Srbije svih vremena, nije uspela da se kvalifikuje u finale skoka u dalj na Olimpijskim igrama u Parizu.

Bio je to dovoljan povod da bude „razapeta“ na društvenim mrežama. Veliki „stručnjaci“, koji se nikada i nigde nisu dokazali (ne samo u sportu) našli su se p(r)ozvanim da kritikuju jednu od najboljih i najuspešnijih sportistkinja Srbije svih vremena.

Često samom sebi postavljam pitanje – šta je to u ljudskoj prirodi da uživa u tuđim neuspesima? Odgovor ni dan-danas ne znam. Ne znaju ga ni psiholozi, sociolozi…

Ivana Španović je na Svetskom prvenstvu 2013. godine u Moskvi osvojila je bronzanu medalju što je bila i prva medalja za Srbiju na svetskim prvenstvima u atletici.

Bronzanu medalju je osvojila dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Pekingu. Na Evropskom prvenstvu u dvorani 2015. u Pragu je osvojila zlatnu medalju, a na Svetskim prvenstvima u dvorani 2018. i 2022. godine osvajala je zlatne, dok je 2016. godine u Portlandu osvojila srebrnu medalju.

U maju 2016. godine je bila na prvom mestu svetske rang liste u skoku u dalj.

Pobednica je Dijamantske lige za 2016, 2017, 2021, 2022. i 2023. godinu.

Najveće uspehe u karijeri je ostvarila na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru kada je uzela bronzanu medalju, rezultatom 7,08 m, što je bio novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2023. godine osvojivši prvu zlatnu medalju za Srbiju u njenoj istoriji i to sa novim nacionalnim rekordom i najboljim rezultatom na svetu u 2023. od 7,14 m.

Na Evropskom prvenstvu u Beogradu 5. marta 2017. godine osvojila je zlatnu i postavila novi nacionalni rekord 7,24 m što je i treći rezultat svih vremena u dvorani.

Četiri puta je izabrana za najbolju srpsku sportistkinju u izboru Olimpijskog komiteta Srbije (2013, 2015, 2022. i 2023. godine).

Mogao bih da nabrajam još, ali mi prostor na koji je ograničena ova kolumna to ne dozvoljava.

Da li je nedavna povreda, ili „moranje“ da se osvoji medalja na ovim Igrama, ili tek samo jedan „loš dan“, ili… uticalo na to da ne skoči onoliko daleko koliko je ona želela (objektivno, u normalnim okolnostima, i mogla) ostaće enigma.

Ali, da je omalovažava nema prava niko. Ivana, hvala ti za sve što si uradila za srpsku atletiku i srpski sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari