Južni Sudan za godinu postao tim kojeg se nije lako otarasiti: Srbija po planu ide iz Lila u Pariz na meč sa Australijom u četvrtfinalu 1Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Svako ko posvećeno prati košarkaški olimpijski turnir očigledno je video da je Južni Sudan napredovao između dva svoja debija na dva najveća takmičenja.

Na Svetskom prvenstvu prošle godine Srbija ga je u Manili preslišala s 32 razlike (115:83), a bilo je jasno da će u Lilu i s Jokićem u timu morati da uloži veliki napor za kakvugod pobedu koja bi je odvela u četvrtfinale kao najbolju među drugoplasiranim reprezentacijama u tri grupe.

I bi tako u duelu s afričkim atletama NBA stila, pogotovo zato što je teret favorita od kojeg se očekuje pobeda bio na plećima srpskih košarkaša, i to se osetilo, a protivniku su iz rasterećenosti rasla krila, dragocena mu za njegov let ka drugom mestu ili za poraz s najviše dva razlike koji bi ga s Brazilom odveo dalje među trećeplasiranima, Grčkoj ispred nosa.

Protivnik koji više nije topovsko mesto nego hoće da diše za vratom je savladan sa 96:85 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18), a to je Srbiji donelo meč sa Australijom u pariskom „Bersiju“ u četvrtfinalu u utorak, 6. avgusta.

Grupe za žreb za četvrtfinale

D: SAD (C1), Nemačka (B1)

E: Kanada (A1), Srbija (C2)

F: Australija (A2), Francuska (B2)

G: Brazil (B3), Grčka (A3)

D se ukršta sa G, a E sa F, a pošto nisu mogli da se sretnu timovi iz istih grupa osnovnog dela, parovi su SAD – Brazil, Nemačka – Grčka, Srbija – Australija i Kanada – Francuska.

Srbija je u prve dve četvrtine držala vođstvo, ali nijednom sa značajnijom prednošću.

Južni Sudan za godinu postao tim kojeg se nije lako otarasiti: Srbija po planu ide iz Lila u Pariz na meč sa Australijom u četvrtfinalu 2
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Nije se desila vododelnica za dvocifrenu zalihu, jer je poletni Južni Sudan uvek bio tu, za petama.

Na tri minuta do poluvremena – 39:39.

Na poluvremenu – 47:44.

Na sredini treće četvrtine – 59:58.

Prodisalo se s dve uzastopne trojke Bogdanovića za 65:58, proslavljene njegovim oponašanjem revolveraša, ali se Južni Sudan za tili čas serijom 5:0 primakao na 65:63.

Najzad je Srbija s dve-tri dobre odbrane odmakla na 72:63, ali se suparnik pogotkom Džonsa u poslednjoj desetinki treće deonice opet približio na 72:67, a s još četiri poena na početku poslednje četvrtine i na 72:71.

Bogdanovićeve trojke su i dalje bile dragocene.

Svojom šestom iz devet pokušaja, a s 28 poena, doveo je Srbiju do prednosti sa 78:71. Revanš je usledio odmah (78:74), ali nedugo zatim i Micićeva rekontra (81:74) pa Jovišćeva minijatura (83:74) na polovini četvrte četvrtine.

I tu je Južni Sudan najzad slomljen većom klasom naših.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari