Kao u nekom vicu: Srbiju će na Olimpijskim igrama predstavljati Amerikanka, Rusi i Iranac 1Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Među 112 sportista, u Parizu će se naći i osmoro onih koji su rođeni u nekim drugim zemljama a predstavljaće Srbiju na Olimpijadi.

Neće biti prvi put, ali ono što je specifično za srpsku ekspediciju na Olimpijskim igrama jeste to što će našu državu reprezentovati istorijskih osmoro sportista koji su odrasli u nekim drugim državama.

Kao u nekom vicu, opremu Srbije u Parizu nosiće Amerikanka, Rusi, Iranac….

Čak šestoro Rusa nastupaće za reprezentaciju Srbije na Olimpijadi, Amerikanka Ivon Anderson biće vodeći organizator igre u košarkaškoj reprezentaciji, dok će Iranac pokušati da dođe do medalje u rvanju.

Kada su ruski sportisti u pitanju, za našu boksersku reprezentaciju nastupiće Natalija Šadrina i Vahid Abasov (ukupno troje predstavnika).

Natalija je od 2020. reprezentativka Srbije a do olimpijske vize došla je osvajanjem srebrne medalje na Evropskim igrama u Krakovu.

Ruskinja ima 33 godine, ogromno iskustvo sa velikih takmičenja i verovatno joj je Pariz poslednja šansa da napravi vrhunski rezultat na Olimpijadi.

Abasov je već imao osećaj slušanja himne „Bože pravde“ kao pobednik na jednom značajnom takmičenju. On je 2022. godine postao prvak Evrope, a za Srbiju nastupa od novembra 2021.

Rvači Srbije mogli bi da budu prijanto iznenađenje u prestonici Francuske, posebno nakon što su pojačani Rusima Gerogijem Tibilovim i Aleksandrom Komarovim.

Komarov je stariji i iskusniji, a da je u dobroj formi svedoči i zlatna medalja osvojena ove godine na Evropskom prvenstvu u Bukureštu.

Tibilov je dobio pravo da nastupa za Srbiju krajem 2023. i odmah je osvojio bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu i Starog kontinenta u Zagrebu.

Evidentno je da Tibilov može da se nadmeće sa najboljima na svetu, zbog čega je negde i opravdano razmišljanje da bi mogao da napravi iznenađenje na Olimpijskim igrama, baš kao i njegov zemljak Nikolaj Pimenov, vrsni veslač.

On je aprila prošle godine stekao pravo da se takmiči za Srbiju i odmah je „kliknuo“ sa Martinom Mačkovićem sa kime će nastupiti u disciplini dubl skul.

Pimenov je iz veslačke familije; njegov otac Jurij i stric Nikolaj bili su reprezentativci nekadašnjeg SSSR-a i osvajači olimpijske srebrne medalje u Moskvi 1980. godine.

Njihov zemljak je i tekvondista Lev Kornejev koji je 2021. bio prvak Rusije u kategoriji do 59 kilograma i takođe će pokušati da u Parizu dogura što dalje u srpskom kimonu.

Dobro poznato lice u srpskom rvanju je Iranac Ali Arsalan koji je kao naš reprezentativac pre dve godine postao svetski šampion.

Na kraju, srpskoj sportskoj javnosti, verovanto je Ivon Anderson najpoznatija inostrana sportiskinja koja nastupa za našu državu.

Reč je o košarkašici koja je deo naše reprezentacije od 2020. godine i već u riznici ima zlato sa Evropskog prvenstva 2021.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari