Kavaj Lenard otpao za Olimpijske igre, Amerikanci oslabljeni 1EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Košarkaš Los Anđeles Klipersa odlučio da se samoinicijativno povuče.

Godinama već Lenard kuburi sa složenim povredama i uglavnom se muči sa kolenom. Iako je bio svestan da će teško izdržati napore koje zahtevaju priprema za Olimpijske igre, prvobitno je odlučio da posluša Stiva Kera, selektora reprezentacije SAD, i odazove se pozivu američke selekcije, međutim kako saznaje poznati novinar Šams Čaranija košarkaš Los Anđeles Klipersa otpao je sa spiska tima za Olimpijske igre u Parizu.

Konkretni razlozi još uvek nisu navedeni, Kavaj je samoinicijativno odlučio da napusti pripreme reprezentacije, ali se može pretpostaviti da su razlozi vezani za njegovo krhko zdravlje.

NBA šampion sa Toronto Reptorsima verovanto je procenio da ne bi mogao da izdrži naporan ritam treninga i utakmica do kraja pripremnog perioda, s obzirom na to da ni u sezoni za nama nije bio u potpunosti fit, naprotiv.

Njega najviše muču desno koleno koje je i operisao, a zbog čega je propustio kompletnu takmičarsku 2021/22. Uprkos tome što je imao tako zahtevan oporavak nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata, i usled pauze od godinu dana, čini se da zdravstvenu situaciju nikada više nije doveo u pređašnji stanje.

Zbog novonastale situacije, oglasila se i američka reprezentacija putem zvaničnog saopštenja.

– Kavaj je bio spreman za pripreme reprezentacije i imao nekoliko jakih treninga u Las Vegasu. Osećao je da je spreman da se takmiči. Ipak, on poštuje reprezentaciju i Los Anđeles Klipersi smatraju da je u njegovom najboljem interesu da provede ostatak leta pripremajući se za sezonu, pre nego da učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Stiv Ker, selektor SAD, još uvek nije objavio ko će zameniti Lenarda, ali se u američkoj javnosti spekuliše da bi to mogao da bude bek novih NBA šampiona, Boston Seltiksa, Derik Vajt.

Lenard je u poslednjoj sezoni, od moguće 82, odigrao tek 68 utakmica u regularnom delu takmičarske godine uz prosek od 23,7 poena, 6,1 uhvaćene i 3,6 podeljene lopte.

Poslednji put je bar 70 mečeva skupio još u sezoni 2016/17.

SAD će u noći između srede i četvrtka odigrati pripremni susret sa Kanadom, dok će joj u Abu Dabiju naredne nedelje rivali biti Australija i Srbija, 15. i 17. jula.

Sastav američke reprezentacije trnutno čine: Bem Adebajo, Devin Buker, Stef Kari, Entoni Dejvis, Kevin Durent, Entoni Edvards, Džoel Embid, Tajriz Halibarton, Džru Holidej, Lebron Džejms, Džejson Tejtum.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari