Selektor Pešić u najavi četvrtfinalnog meča olimpijskog turnira: Prvo da preživimo Australiju, pa ćemo pričati o Amerikancima 1Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Selektor košarkaša Srbije rekao je da je Australija najteži protivnik kojeg je njegov tim mogao da dobije u četvrtfinalu olimpijskog turnira, koji se igra u utorak od 14.30 sati.

Ekipa Svetislava Pešića grupnu fazu završila je pobedama protiv Južnog Sudana (96:85) i Portorika (107:66), a izgubila je od Sjednijenih Američkih Država (110:84)  u prvoj utakmici na Igrama.

„Svaka utakmica je važna, bila je i ona protiv Južnog Sudana. Dobili smo najtežeg protivnika, Australija je jedna vrlo ozbiljna ekipa, dobro vođena od iskusnog trenera, sa iskunsim igračima. Imaju kontinuitet, dugo godina igraju zajedno. To je posebno važno za turnirski sistem i reprezentativni program. Imaju to što imaju, znaju se dobro, imaju igrače iz NBA koji su važni u svojim timovima. U današnjoj košarci je najvažnija stvar u taktičkom pogledu da dobro igraš u tranzicionoj odbrani, sprečiš lake koševe. To je pola posla. Kada se uzme indivividualna statistika svakog igrača je da ga odlikuje igra u traniziciji“, rekao selektor.

Ova dva tima su se sastala tokom priprema za Igre u Parizu, kada je na turniru u Abu Dabiju selekcija Australije pobedila (84:73).

„Na utakmici u Abu Dabiju, od 80 koševa, dali su nam 40 iz tranzicije. Tamo smo bili umorni, nismo se puno spremali za protivnika već smo gledali našu igru. Poštujemo ih, nema trikova, to je čista i jasna košarka. Moramo da budemo dobri u tranziciji i sprečimo poene iz kontre kako bi došli do naše igre“, rekao je Pešić.

On je dodao i da je očigledno da ekipa napreduje iz utakmice u utakmicu.

„Bolji smo nego što smo bili 24. juna kada smo počeli sve, utakmica protiv Južnog Sudana je bila fantastična. Trebalo je izdržati taj pritisak koji su napravili. Naši momci su uspeli da tamo negde sredinom treće četvrtine nametnu našu igru i slome ih našom igrom. Dali smo koševe gde smo hteli, na kraju krajeva i oni su smanjili te poene iz tranzicije i to nas raduje. Brzi su, teško je igrati protiv njih. Australija je bolja malo u smislu te kompletne organizacije i kada je tako onda je i nama lakše da ih branimo. Ali, to nas neće spasiti ako ne budemo maksimalno koncetrisani i gladni. Uživa se kada se da koš u napadu, ali treba i da se uživa u individualnom kvalitetu u odbrani. Razumeli smo šta treba da se radi, od početka priprema smo govorili da ćemo igrati protiv mnogo jakih ekipa u tranziciji. Bilo je tu dobrih rezultata, svaka utakmica je nešto novo“, dodao je iskusni stručnjak.

Selektor je otkrio da se Nikola Jović ne oseća dobro i da je preskočio poslednji trening.

„Svi su zdravi, Jović se malo ne oseća dobro pa smo ga ostavili u hotelu ali biće spreman za sutra“, istakao je Pešić.

Pobednik meča između Srbije i Australije igraće u polufinalu sa reprezentacijom SAD, ali je Pešić odbio da komentariše moguću reprizu meča iz grupbe faze.

„Kakvi Amerikanci, treba da preživimo ovu utakmicu.“, rekao je Pešić.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari