Ruski "neutralci" na Olimpijskim igrama u Parizu politički izolovani i retko u centru pažnje 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Retko na podijumu i isključeni sa ceremonije otvaranja, 15 Ruskinja i Rusa koji se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu imaju neugodan status „pojedinačnih neutralnih sportista“ zbog ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Neki u Olimpijskom selu su se usprotivili njihovom učešću na Letnjim igrama, a mišljenja u Rusiji su podeljena.

U Rusiji se Olimpijske igre ne prikazuju na TV-u, a neki političari i medijske ličnosti čak su one koji su spremni da se takmiče u Parizu nazvali izdajnicima.

To je složeno pitanje za sportiste, od kojih su neki i tinejdžeri, i svi su oprezni kada govore o politici ili ratu.

Ruski "neutralci" na Olimpijskim igrama u Parizu politički izolovani i retko u centru pažnje 2
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

„Moja porodica je ponosna na mene, to je sve što je važno“, rekla je teniserka Dajana Šnajder. Ona i Mira Andreeva su prve Ruskinje koje su osvojile medalju na Olimpijskim igrama u Parizu: dobile su danas srebro u ženskom dublu.

Dvadesetogodišnja bivša igračica koledža za državu Severna Karolina u SAD rekla je da je „neverovatno“ biti na Olimpijskim igrama.

„Mnogo je ljudi iz moje zemlje na tribinama i daju veliku podršku. Danas sam čula reči ohrabrenja“, rekla je ona posle pobede u četvrtfinalu u četvrtak.

Teniseri poput Šnajder i pobednika Otvorenog prvenstva SAD 2021. Daniila Medvedeva navikli su da se bave medijima i da igraju širom sveta bez ruske zastave. Drugi izgledaju preopterećeno.

Anžela Bladceva, 19-godišnja trampolinistkinja, zauzela je peto mesto u petak i držeći plišanu igračku rekla novinarima: „Toliko je emocija, toliko ljudi, svi su tako ljubazni, srećni i to toliko pomaže“.

Bladceva je rekla da je bila u Olimpijskom selu sa prijateljem trampolinistom iz Azerbejdžana i da je nisu pitali o ratu. „Uopšte niko ne pita, pitaju da li nam je bilo teško da stignemo, samo pozitivna pitanja. Niko ne govori loše stvari“, rekla je ona.

Reprezentacije država plovile su niz reku Senu u flotili brodića na ceremoniji otvaranja, ali neutralni sportisti nisu u to bili uključeni.

„Uznemirujuće je što nam nisu dozvolili, ali šta da radimo?“ rekla je Bladceva.

Od 32 „neutralna“ sportista u Parizu, 17 predstavlja Belorusiju, a samo 15 Rusiju. A više od 300 Rusa je bilo na porethodnim Letnjim igrama u Tokiju.

Međunarodni olimpijski komitet je zabranio učešće ruskih sportista koji su u vojsci ili su javno podržavali invaziju na Ukrajinu. MOK je takođe blokirao Ruse iz timskih sportova. Atletika je nametnula svoju opštu zabranu.

U gimnastici i dizanju tegova ruski timovi su preskočili kvalifikaciona takmičenja u znak protesta što su bili primorani da se takmiče kao neutralni ili da prođu proveru, uključujući proveru svojih objava na društvenim medijima.

Neki sportisti su se čak kvalifikovali, prihvatili pozive MOK-a, a zatim su se povukli nedeljama pre početka Olimpijskih igara. Nije bilo jasno da li su tu odluku doneli pod pritiskom kod kuće. MOK navodi 10 Rusa i jednog Belorusa koji su „u početku prihvatili, ali su kasnije odbili učešće na Igrama“.

Činilo se da je rvač Šamil Mamedov nakratko prkosio odluci Ruske rvačke federacije da ne šalje sportiste. Savez je kasnije rekao ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da je Mamedov isključen sa Olimpijskih igara jer mu se obnovila stara povreda.

Srebro Šnajder i Andreeve u nedelju u tenisu bilo je prvo za ruske sportiste.

One su bile na podijumu u propisanim zeleno-belim trenerkama dok je zelena zastava sa natpisom AIN – francuski akronim za „Individualni neutralni sportista“, podignuta pored zastava Italije i Španije.

Neutralni atletičari iz Belorusije osvojili su u petak zlatnu i srebrnu medalju u muškoj i ženskoj konkurenciji na trampolinu, a beloruski veslač Jeveni Zalati osvojio je srebrnu subotu.

Kada neutralni sportista osvoji zlatnu medalju, svira se „himna“ koju je naručio MOK. Sa uzbudljivim tonovima žičanih isntrumenata i istaknutim udarcima bubnja, više liči na prateću melodiju nekog inspirativnog videa nego na državnu himnu. Medalje neutralnih se ne računaju u zvaničnoj tabeli medalja organizatora Igara.

Ruski sportisti su se posle doping skandala takmičili na poslednjim Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju pod nazivom „Ruski olimpijski komitet“ i pod manje teškim ograničenjima: dozvoljeno im je bilo da nose nacionalne boje uz muziku ruskog kompozitora Petra Čajkovskog koja je svirala za osvajače zlatne medalje.

Najmanje 82 sportiste na Olimpijskim igrama u Parizu rođeno je u Rusiji, uključujući neutralne sportiste, prema statistikama norveške televizije NRK. Uz to se više od 60 takmiči za druge države.

Ruski "neutralci" na Olimpijskim igrama u Parizu politički izolovani i retko u centru pažnje 3
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Neki su godinama živeli van Rusije ili su se kao deca odselili u inostranstvo. Drugi su promenili svoju sportsku odanost posle ruske invazije na Ukrajinu.

Plivačica Anastasija Kirpičnikova takmičila se za Republiku Koreju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Godinama je trenirala u Francuskoj pre nego što je prošle godine prešla u francuski tim. Kirpčnikova je u sredu osvojila srebrnu medalju za Francusku u disciplini 1.500 metara slobodno za žene iza Kejti Ledecki.

Ukrajinska vlada i Olimpijski komitet tražili su da se ruski sportisti isključe iz svih međunarodnih sportova i protivili su se naporima MOK-a da ih uključi kao neutralne, ali to je „ništa“, kritikovao je ove nedelje šef ukrajinske olimpijske delegacije u izjavi za Asošijeted pres.

Ukrajina je nakratko imala politiku bojkota olimpijskih kvalifikacionih takmičenja koja je dozvoljavala Rusima da učestvuju, ali je odustala od toga prošle godine jer je rizikovala da uopšte ne bude predstavljena na Igrama.

Ukrajinski aktivisti prikupljali su informacije ruskih sportista sa društvenih medija u mesecima koji su prethodili Igrama, prijavljujući MOK-u objave za koje su smatrali da podržavaju rat.

Neki Ukrajinci takođe sa sumnjom gledaju na promene odanosti državama. Olga Harlan je prošlog meseca rekla da bi ruske sportiste koji su posle invazije prešli u timove drugih zemalja, „trebalo više proveravati“.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari