MVP i vođa "Osvetnika": Lebron Džejms završio reprezentativnu karijeru u velikom stilu 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Lebron Džejms proglašen je za najboljeg (MVP), odnosno kako to Amerikanci kažu “najkorisnijeg” igrača košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu, na kojem je selekcija SAD osvojila zlatnu medalju.

Čini se da je ova titula unapred bila dodeljena jednom od najboljih košarkaša svih vremena, međutim, Lebron je zaista bio najbolji kad je bilo najpotrebnije, recimo u polufinalu protiv Srbije, kada je zabeležio tripl-dabl učinak, i u važnim trenucima nosio je igru svog tima i u napadu i u odbrani.

Uostalom, ova selekcija Amerikanaca koja se pojavila u Parizu i jeste njegov tim, jer je ekipu formalno izabrao direktor USAAB (Košarkaški savez SAD) Grent Hil, ali su se, zapravo, igrači okupili na poziv „Kralja Džejmsa“.

Verovatno neki od njih ne bi nastupili na Igrama da ih nije pozvao 39-godišnji Lebron, kome je ovo, po svemu sudeći, bilo poslednje takmičenje na kojem je nastupio za reprezentaciju SAD, sa kojom je osvojio tri zlatne i jednu bronzanu medalju na Olimpijskim igrama i treće mesto na Svetskom prvenstvu 2006. u Japanu.

Koliko mu je ovo takmičenje značilo vidi se i po tome što je, pod uticajem Holivuda u čijoj blizini živi, i brojnih marketinških stručnjaka koji za njega zaista vredno rade, smislio i nadimak za ekipu – „The Avengers“ (Osvetnici).

Za one koji vole nastavke filmskih hitova, velika je verovatnoća da bi imali zadovoljstvo i da gledaju „The Avengers 2“ za četiri godine na Igrama u Los Anđelesu da Amerikanci nisu u nedelju osvojili zlatnu medalju, a u glavnoj ulozi bi bio 43-godišnji Lebron. Zli jezici bi mogli da kažu da bi neku epizodnu dobio i njegov sin Broni, ali o tome kasnije.

Da Lebron Džejms, koji je rođen 30. decembra 1984, nije počeo da trenira košarku u svom rodnom Akronu, u državi Ohajo, taj grad bi bio poznat kao rasadnik velikih bendova popout The Black Keys ili Devo, ili po pevačici Pritendersa Krisi Hajnd.

Njihovu slavu zasenio je klinac odrastao bez oca, koji je košarku počeo da trenira u osnovnoj školi, a postao poznat širom Amerike već dok je pokhađao Sent Vinsent-Sent Meri srednju školu.

U ranim tinejdžerskim godinama videlo se da ga je Bog stvorio da bude košarkaš, jer mu je osim visine dao i do tada neviđenu kombinaciju snage, brzine i talenta i već tada je bilo očigledno da će ekipa koja ga izabere na draftu moći da računa i na titule najboljeg u NBA ligi.

Zato po završetku škole nije otišao na univerzitet, već na legendarni draft 2003. na kojem su ga kao prvog pika, pre drugoplasiranog Darka Miličića, izabrali Kavalirsi iz Klivlenda, grada u blizini Akrona.

Osim što je u prvoj sezoni izabran za najboljeg rukija (debitanta), od onih važnijih trofeja i priznanja treba istaći da je kao igrač Klivlenda, Majamija i od 2018. Lejkersa četiri puta osvajao šampionski prsten NBA lige, isto toliko puta je proglašen za MVP lige, MVP finala plej-ofa, 20 nastupa na NBA ol-star utakmicama, 3 puta bio MVP ol-star mečeva, 13 puta biran u najbolju petorku, pet puta u najbolju defanzivnu petorku, prošle sezone i novoosnovani Kup NBA lige, a nalazi se i na prvom mestu liste najboljih strelaca NBA lige.

Agencija Asošijeted pres proglasila ga je najboljim sportistom decenije još 2010, AP ga je četiri puta izabrao za najboljeg sportistu sveta, nalazi se na spisku od 75 najboljih igrača NBA u istoriji lige, a magazin Tajm ga je četiri puta birao na listu 100 najuticajnih ličnosti sveta.

Od 2011. njegova fondacija vodi osnovnu školu, blok stambenih zgrda i medicinski centar za najsiromašnije stanovnike Akrona.

Još pre nekoliko godina najavio je da će karijeru završiti u ekipi koja na draftu izabere njegovog sina, što se i dogodilo 27. juna ove godine, kada su Lejkersi kao 55. pika odabrali Bronija Džejmsa, tako da ćemo sledeće sezone , prvi put u istoriji lige, imati priliku da makar za kratko gledamo oca i sina u istom NBA timu.

Iako mnogima, uglavnom starijim ljubiteljima košarke Lebron nije omiljen, jedan je od retkih sportista za koje može da se kaže da nema mrlju u profesionalnom i privatnom životu. Oženjen je devojkom koju je upoznao još u srednjoj školi i ima troje dece.

Trenutno je najuticajnija ličnost u NBA ligi, što je koristio da bi skrenuo pažnju i na aktuelne političke teme u SAD, ali i u svetu. Njegov aktivizam je, blago rečeno, kontroverzan i mnogi mu zameraju da zavisi i od toga da li mu donosi korist.

Tokom protesta opozicije u Hong Kongu povukao je podršku koju im je prethodno pružio kada su njegovi sponzorski ugovori došli u pitanje, a nedavno je pružio podršku Hamasu u sukobu sa Izraelom.

Tokom izborne kampanje za predsednika SAD 2020. donirao je novac za kampanju Džoa Bajdena i Kamale Haris i pozvao Afro-Amerikance da iskoriste svoje glasačko pravo, u korist demokratskih kandidata.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari