Lebron Džejms sprečio Južni Sudan istorijske pobede, novi plej Partizana ostvario tripl-dabl 1 EPA-EFE/ALI HAIDER

Sudanci imali poslednji napad na utakmici, ali su sudije „zažmurile“ na očigledan faul i tako sprečile jedno veliko iznenađenje u vidu poraza košarkaša Amerike (101:100).

Neverovatan meč odigrali su košarkaši Južnog Sudana.

Verovanto nesvesno, u ogromnoj meri pomogli su i reprezentativcima Srbije da na što bolji način shvate kvalitet rivala sa kojima će se nameriti u grupnoj fazi Olimpijskih igara u Parizu.

Južni Sudan je bukvalno jedan napad delio od istorijskog trijumfa. Posle koša Lebrona Džejmsa za 101:100, Sudanci su imali nekih osam sekundi za poslednji napad na meču.

Karlik Džons, novi plej Partizana, prošao je Džrua Holideja, šutirao preko Entonija Dejvisa, a njegov promašaj u dva navrata saigrači su pokušali da pretvore u poena.

Stekao se utisak da je kod drugog ofanzivnog skoka Entoni Edvards faulirao Vejnena Gebrijela, međutim sudije nikako nisu želele da ostanu u prvom planu.

Amerikanci su tako obezbedili trijumf u meču u kojem su najozbiljnije i najduže patili protiv jedne reprezentacije od početka pripremnog perioda.

Kakav su samo meč odigrali puleni selektora Rojala Ajvija, inače američkog stručnjaka koji radi kao pomoćnik u stručnom štabu Imea Udoke u Hjuston Roketsima.

Reprezentacija koja je sastavljena mahom od igrača sa iskustvom igranja klupske košarke u Australiji, ka kojoj gravitiraju jer je omogućila brojnim izbeglicama da se dosele nakon višegodišnjeg rata u Sudanu, pokazala je na delu sav svoj talenat, atletski potencijal i solidnu taktičku obučenost.

Za revnosnije poznavaoce košarke, najinteresantnije je bilo da isprate partije Venjena Gebrijela, nekadašnjeg studenta Kentakija i košarkaša LA Lejkersa, koji je letos pojačao Makabi iz Tel Aviva, ali i Džej Ti Tora, niskog krila Šarlot Hornetsa.

Naravno, harizmatični Nuni Omot podsetio je javnost na prošlogodišnje partije sa Mundobasketa, dok su navijači Partizana netremice posmatrali kako njihov novi plej Karlik Džons igra simultanku protiv najboljih košarkaša današnjice.

Iskusni plej iz Čikaga završio je duel sa 15 poena i po 11 skokova i asistencija. Mogao je da izraste u istorijskog junaka za Južni Sudan da je kojim slučajem pogodio poslednji šut na utakmici.

Izgradio je solidnu poziciju, nakon što je fintom i promenom ritma probio Džrua Holideja, jednog od najboljih defanzivaca u NBA ligi, ali nije uspeo da na željeni način prebaci Entonija Dejvisa, koji je pokušao da izblokira njegov šut.

Sudanci svakako mogu biti ponosni na način na koji su odigrali kompletan meč.

Možda su Amerikanci odigrali ležerno i potcenjivački, ali je to bio njihov problem.

Imao je Južni Sudan i plus 16 poena prednosti pred kraj druge deonice (58:42) međutim nije bilo realno da će biti u stanju da takvu razliku zadrži do kraja meča u londonskoj O2 areni.

Amerikaci su do preokreta došli, i to minimalnog, tek krajem treće deonice, a bruke ih je sačuvao Lebron Džejms koji je u tim trenucima igrao simultanku. On je pogodio i poslednji šut za Amerikance, završivši duel sa 23 poena, uz šest skokova i asistancija. Entoni Dejvis je ostvario dabl-dabl sa 15 poena i 11 skokova, dok je Džoel Embid ubacio poen manje.

Na poraženoj strani, osim pomenutog Karlika Džonsa, istakli su se nekadašnji bek Fenerbahčea Marial Šajok sa 25 poena, pomenuti Tor sa 14 i Gebrijel sa 11.

Sudanci su u provm poluvremenu ubacili 58 poena, što nijednoj drugoj reprezentaciji nije uspelo tokom pripremnog perioda, a Amerikanci su imali rivale u formi Kanade, Srbije, Australije…

Njih je poraza koštao loš nastup u trećem kvartalu u kome su primili čak 37 poena, ubacivši svega 18.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari