Maljković: Srbija može da osvoji više od devet medalja u Parizu 1Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković ocenio je danas da srpski sportisti mogu da osvoje više od devet medalja na predstojećim Igrama u Parizu, da su svi koji izbore učešće na tom takmičenju „narodni heroji“ i dodao da je sportska sramota što je karate izbačen iz olimpijskog programa.

Maljković je u intervjuu za Insajder, komentarišući očekivanja da Srbija u Parizu može da osvoji više od devet medalja koliko je osvojila u Tokiju, rekao da ne voli da prognozira, ali da su svi sportisti „veoma hrabri, spremni da se bore“ i da misli da Srbija „može da osvoji više od devet medalja“.

„Bio sam na dosta svetskih i evropskih prvenstava, sam sam učestvovao sa svojim ekipama na sedam fajnal-for takmičenja, ali taj pritisak i ta surovost takmičenja na Olimpijskim igrama ne može da se poredi ni sa čim. Svi vas gledaju, ceo svet, dolaze najbolji danas ko se uopšte kvalifikuje, ko izbori kvotu da se takmiči taj je narodni heroj“, rekao je Maljković.

Govoreći o novim olimpijskim sportovima koje su domaćini Igara izabrali, kao što su brejkdens, vožnja BMX biciklima i sportsko penjanje, Maljković je rekao da na to imaju pravo, ali da je velika sportska sramota što je karate izbačen.

„Žao mi je posebno zbog naše Ivane Preković, koja je na prošlim osvojila zlato i koja bi sasvim sigurno osvojila medalju“, ocenio je on.

Maljković je u intervjuu Insajderu rekao da mnoge bogate države izdvajaju ogromna sredstva za olimpijske komitete i naveo je primer Italijanskog olimpijskog komiteta koji ima budžet 440 miliona evra, a otkrio da srpski ima oko šest miliona.

On je dodao da 78 odsto sredstava OKS idu sportistima, za razliku od drugih zemalja, u kojima iz olimpijskog budžeta sportistima ide oko 28 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari