Maljkovićeva pred put na Olimpijadu: U Parizu će biti dosta surovije, bez prava na grešku 1Foto: Olimpijski komitet Srbije

Košarkašice Srbije imaće zahtevne mečeve u grupnoj fazi Olimpijskih igara, ogroman elan i želju da stvore bazu za neka naredna velika takmičenja.

U Riju su bile bronzane, tada su do odličja došle potpuno iz drugog plana i to u momentu kada su ih svi konkurenti otpisali.

U sloičnoj poziciji, košarkašice Srbije biće i na Olimpijskim igrama u Parizu, posebno jer će u grupi biti sa veoma kvalitetnom Španijom, i nepredvidivim ekipama Kine i Portorika.

Prolaz u četvrtfinale ne deluje kao zadazak sa „pet zvezdica“ ali će izazov u tom smislu biti veliki jer naše gracije imaju ekipu satkanu od brojnih igračica bez značajnog reprezentativnog iskustva.

O tome je govorila i selektorka Marina Maljković, neposredno pred polazak za Pariz.

– Ovo su naše treće OI, i nove devojke su dokazale da vrede, da su među najboljih 12 u svetu. Mi se nadamo i želimo da što više ljudi iz naše zemlje bude u toj grupu, to je mnogo teško. Prošla generacija se stvarala dugo, po mojim procenama deset godina, sve dok se nije došlo do zlata 2015. u Budimpešti – razmišljanja je Maljkovićeva.

Čak sedam igračica nikada ranije nije učestvovalo na Olimpijskim igrama, a mnoge nemaju ni sakupljeno znanje sa velikih takmičenja, generalno.

– Ova grupa je sastavljena od šest-sedam neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere. Sve to znači samo jedno, da ćemo ići na pobedu bez razmišljanja i da ćemo požrtvovano, kao što ste navikli od ove reprezentacije, ulaziti u meč sa svakim protivnikom.

Uprkos tome, reprezentativke Srbije imaće košarkaške argumente sa kojima će moći da se suprotstave svim rivalkama u grupi, a jedino Španija deluje kao unapred definisan favorit.

Portoriko je izrazito borbena ekipa, slična Nigeriji, zato smo izabrali da sa njima igramo poslednji meč pred OI. Fajterska ekipa sa dosta prljave igre. Mi ih dobro poznajemo, igrali smo, dolazili su u Beograd, nema tu tajni. Možda ih manje poznajete, ali smo pre Australije igrali sa njima. Nisu se menjali dugo, imaju neke pojedince koji su među boljima. Najbolja igračica je dominantna u igri jedan na jedan u Evroligi. Što se tiče Kine, sećate se toga dosta, evropska klupska košarka je u velikom padu. Predviđam lošu situaciju. Kina sada umesto jednog igrača otvara šansu za 2-3, Amerikanke će otići u Kinu i najbolje američke igračice će možda otvoriti svoju ligu od januara. Evroliga, Evrokup će doživeti veliki pad. Samim tim oni su na Australiji pokazali šta su, a Španija ima smenu generacija, ali ni blizu nama. Imaju svu dominaciju, pre svega u jakim domaćim ligama. Ono što smo uspeli u Valensiji malo da ih poremetimo, bila je slatka pobeda. Nadam se da će ovde devojke uspeti to da urade ponovo.

Sistem takmičenja deluje pomalo surovo, ali i daje mogućnost da reprezentacija prođe dalje možda i sa samo jednom pobedom u grupi.

– U Riju je bilo drugačije, izgubili smo prve tri utakmice, pa smo dobili Senegal i Kinu. Mogli smo da se iskupimo, ovo je sada dosta surovije, nemaš prava na grešku. Dolaziš na Igre, neiskustvo, a moraš da pobediš. Iskrena da budem, velika je bila olakšica, pričali smo nakon te bronze, kad smo se skupili i bili uza zid, onda smo pobedile. One su tada na to imale pravo, to je važna stavka, sada toga nema. To navikavanje na olimpijsko selo, svi su nas tada otpisali, nisu hteli da se jave nama, bio ih je blam, ko su ove, posle je bio šok što smo pobedili neke velike mečeve.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari