Mikec: Zasluženo smo osvojili zlatnu medalju 1Foto: STARSPORT

Reprezentativac Srbije u streljaštvu Damir Mikec izjavio je danas u Beogradu da su on i Zorana Arunović zaslužili da osvoje zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

„Zlato je naše. Zaslužili smo da osvojimo ovu medalju. Nakon sijaset medalja u miksu, zlato je otišlo oko pravog vrata. Onakav scenario u finalu ni mi ne možemo da napišemo. Gubimo 8:2, pa 10:10, oni imaju meč loptu… I kada je najvažnije, kad se lomi rezultat, opališ toliko dobro da je vredno zlata i ovo je nešto za šta svaki sportista živi“, rekao je Mikec.

„Ne možeš u streljaštvu da izbaciš emocije, da slomiš reket ili da se izdereš. Moraš da stojiš mirno, a puls ko zna koliki je. Prija mi da ne čujem ni rezultat, ni ništa… Srce mi je iskočilo kada sam na kraju video da smo pobedili i da se isplatio rad prethodnih 10 godina. Taj poslednji hitac neću zaboraviti. Srce nenormalno lupa. Imam tehniku smirivanja, i uvek mi iz prvog pomogne, sada sam je tri puta iskoristio. Pre nego što sam podigao pištolj znao sam da će biti savršen hitac. Pamtićemo to za čitav život“, dodao je on.

Damir Mikec i Zorana Arunović osvojili su zlatnu medalju na Olimpijskim parovima u miks paru u discipli 10 metara vazdušni pištolj.

„Bilo je naporno zbog novih izmišljenih pravila. Finale je bilo sutradan, to nikada nije bilo u streljaštvu. Neko se adaptirao, neko ne. Ja se nisam snašao. Uveren sam da bi bila druga priča da je finale bilo istog dana. Imao sam jedan od najboljih mečeva u svojoj karijeri tokom kvalifikacija. Veliko nezadovoljstva posle finala jer nisam bio konkurentan, a dan kasnije sledi miks sa Zoranom. Rekli smo da ništa nije gotovo, razmišljali smo pozitivno. Jedno drugo smo podigli. Tu je bila i Sonja Vasić koja nam je dala vetar u leđa“, rekao je Mikec.

U individualnoj konkurenciji Mikec je kao prvoplasirani u kvalifikacijama izborio finale, ali narednog dana u finalu nije uspeo da stigne do medalje.

„Meč je bio jako težak, loše smo krenuli, ali smo na kraju bili oni pravi. Opalio sam poslednji hitac osnovnog dela gde se odlučuju medalje. Okrećem se i vidim delirijum. Kažu mi: za zlato. Samo smo se okrenuli, zagrlili, suze radosnice… Ali čeka nas još posla, Turci su imali jaku sezonu. Rekao sam: „Znate šta, zaslužili su finale, ali to im je to. Zlato je naše i moramo tako da razmišljamo“, rekao je Mikec.

Mikec je, zajedno sa Arunović, nosio zastavu Srbije na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara, a rekao je i da je ostao duže u Parizu kako bi osetio „žar Igara“.

„Bili smo 300 kilometara udaljeni od Pariza. Nismo osetili baš taj žar i moja velika želja je bila da ostanem nekoliko dana duže. Promukao sam navijajući za moje kolege, nadam se da sam im dao vetar u leđa“, izjavio je Mikec.

„Počastvovan sam što sam nosio zastavu na zatvaranju. Još nemam osećaj da uz moje ime ide epitet olimpijskog pobednika. Velika je čast predstavljati svoju zemlju na jednom takvom takmičenju“, zaključio je Mikec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari