Morata i Rodri suspendovani na jednu utakmicu zbog pevanja - Gibraltar je španski 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kapiten španske fudbalske reprezentacije na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj Alvaro Morata i vezista Rodri dobili su danas suspenziju na jednu utakmicu od disciplinskog organa Evropske fudbalske unije (UEFA) zbog pevanja „Gibraltar je španski“ tokom predstavljanja trofeja u Madridu u julu.

U Madridu su na trgu 15. jula građani dočekali reprezentaciju koja je pobedila Englesku sa u finalu Evropskog prvenstva, dok su Morata i Rodri skandirali na mikrofonu pesmu „Gibraltar je španski“.

Disciplinska komisija UEFE „suspendovala je dvojicu igrača na jednu, sledeću utakmicu“ jer su „prekršili osnovna pravila pristojnosti i što su koristili sportske događaje za zahteve nesportske prirode“, navodi se u obrazloženju kazne i dodaje da su Morata i Rodri „ugrozili imidž fudbala i UEFE“.

Gibraltar je teritorija koja se nalazi na južnom delu Španije i koja od početka 18. veka pripada Velikoj Britaniji.

Vlada Gibraltara „pozdravila je“ odluku UEFE, osuđujući „uvredljivo i diskriminatorsko skandiranje“ uz poruku da „fudbal treba da bude prilika za promovisanje mira, a ne političkih i diskriminatorskih poruka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari