Najmlađi košarkaš će igrati protiv Srbije na Olimpijskim igrama: Znate li ko su najviši, najniži i najstariji košarkaši u Parizu? 1Foto: FIBA.basketball

Ako se iko ikada zapitao da li su neki košarkaši premladi za takmičenje na Olimpijskim igrama, odgovor je – ne.

Najmlađi košarkaš na ovim Igrama izaći će na megdan i selekciji Srbije, a u pitanju je centar Južnog Sudana Kaman Maluač, koji iako ima samo 17 godina važi za jednog od najperspektivnijih igrača na terenu u Parizu.

Maluač će imati šanse da pokaže svoje umeće i protiv jednog od trojice najstarijih košarkaša na ovom takmičenju, Lebrona Džejmsa. Najveća košarkaška zvezda na Igrama, lider selekcije SAD, ima tačno 40 godina i mnogi bi rekli da igra možda i bolje nego u mladosti.

Ipak, najstariji košarkaš u Parizu je plejmejker Brazila Marselinjo Uertas, koji ima 41 godinu, a među najstarijima je i 39-ogodišnji Španac Rudi Fernandez. On je ujedno i prvi košarkaš koji je učestvovao šest puta na Olimpijskim igrama.

najstariji košarkaši
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI
EPA-EFE/Kai Foersterling

Ostali istaknuti igrači među najstarijima su Francuzi Nando De Kolo i Nikola Batum, Australijanci Džo Ingls i Peti Mils i Stef Kari iz SAD, kao i njegov saigrač Kevin Durent.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FIBA (@fiba)

Najviši i najniži košarkaši na Olimpijskim igrama u Parizu

Među „neboderima“ na Igrama, od kojih se očekuje mnoštvo spektakularnih blokada, skokova i zakucavanja, nalaze se pre svega centri Francuske Viktor Vembanjama i Rudi Gober. Debitant na Olimpijskim igrama Vembanjama je visok 224 centimetra, a njegov saigrač Gober niži je osam centimetara.

Košarkaši poput Petija Milsa, koji brani boje Australije, manje će se oslanjati na visinu, a više na tehniku i veruje se da će oni svojim umećem kreirati brojne akcije i pogoditi kišu trojki.

Najmlađi košarkaš će igrati protiv Srbije na Olimpijskim igrama: Znate li ko su najviši, najniži i najstariji košarkaši u Parizu? 2
EPA-EFE/ALI HAIDER

Mils je visok 188 centimetara, a osim njega među najnižim košarkašima na takmičenju su Japanci Juki, Kavamura i Togaši i Portorikanci Džordan Hauard, Tremont Hauard i Hoze Alvarado.

Izvor: FIBA

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari