"Ne vidim tu nikakvu zabunu": Reakcije na izjavu predsednika OKS Božidara Maljkovića da nije srpski bežati pred sportistima Kosova na Igrama u Parizu 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport, Ilustracija: Danas

Na terenu se uvek treba na terenu boriti, bez obzira ko vam je protivnik, kažu sagovornici Danasa o izjavi predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića da nije srpski bežati pred sportistima Kosova na Olimpijskim igrama.

Bivši predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Nenad Golijanin, koji je na kongresu Svetske odbojkaške federacije prilikom glasanja o pridruživanju Kosova ovoj organizaciji bio uzdržan, a posle čega je smenjen sa svih funkcija na kojima se nalazio, o Maljkovićevoj izjavi kaže da je to normalna izjava čoveka od integriteta.

– Ovu izjavu podržavam. Oni su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, mi smo članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, prema tome ne vidim tu nikakvu zabunu. Čak i kada bismo se povukli doživeli bismo osudu međunarodne, a možda i domaće sportske javnosti. Uostalom, možda bismo dobili i neku kaznu MOK-a – objašnjava Golijanin.  

Kako ističe, njegov stav je jasan i zbog toga je i sankcionisan kada je ostao neutralan.

– Sportisti su tu da se bore, a ne da gledaju protivnike i njihovu religiju ili boju kože. Dugo su se spremali za Igre i ja sam za to, pobedi, idi dalje, sve do medalje i ne osvrći se za sobom – navodi naš sagovornik.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović takođe je saglasan sa onim što je Maljković izgovorio.

– Niko nema pravo našim sportistima da nameće bilo kakve druge „bitke“ osim onih na terenima na kojima se takmiče. To je suština sporta, to je smisao Olimpijskih igara, da zbližavaju a ne udaljavaju ljude i zbog toga sam apsolutno saglasan sa takvom izjavom – kaže Grbović.

Ni mišljenje bivšeg sudije Rake Đurovića se ne razlikuje. Kako objašnjava, „Međunarodni olimpijski komitet je postavio pravila i vi ste dužni da ih poštujete“.

– Ja sam za to da sportisti idu i da se bore na takmičenju, ali ako ima onih neodlučnih onda bih im rekao da su pre početka takmičenja morali da znaju da se može desiti takav susret, pa ako su želeli da ga izbegnu onda takmičare nisu ni trebali da pošalju na Igre. Dakle, u ovom slučaju prihvatili smo da odemo na Olimpijske igre i sada u eventualnom susretu ne bih preporučio da se odustane od borbe jer je moguće da bi neki sportista u pomenutom slučaju možda bio i sankcionisan od strane MOK-a nekom kaznom, a to stvarno nikome ne treba. Postoji ona čuvena izreka Pjera de Kubertena „važno je učestvovati“, ali je u poslednje vreme postalo možda i još važnije osvojiti medalju – zaključuje Đurović.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari