Od sjaja do očaja 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Do sada neviđenim spektaklom u petak su otvorene 33. letnje olimpijske igre. Prošla su već dva dana a o ceremoniji otvaranja i dalje se priča.

Za neke je to bio fantastičan spektakl, za druge parada kiča, za neke čak i bogohuljenje (navodna asociacija na Tajnu večeru). Od mosta Osterlic do Trokaderoa 6.800 sportista i 205 delegacija, ukrcanih na 85 čamaca, spustilo se rekom tokom parade, a ceo događaj je obezbeđivalo 45.000 policajaca i žandarma i 10.000 vojnika. U svakom slučaju videli smo nešto novo, a da li će se to i „primiti“ znaćemo već za četiri godine u Los Anđelosu.

Iskreno, ja sam malo staromodan, najvažnija takmičenja održavaju se na Olimpijskom stadionu, na njemu Igre treba i da se otvore i zatvore. Organizatorima se u svakom slučaju mora odati priznanje za uložen trud za organizaciju ovakve manifestacije ali, naravno, desilo se i nekoliko propusta (najavljeno je da će srpsku zastavu nositi Maja Ognjenović i Dušan Lajović, umesto Dušan Mandić).

Mnogo veću grešku organizari su napravili kada su delegaciju Južne Koreje predstavili kao „Demokratsku Narodnu Republiku Koreju“, prvo na francuskom, a zatim i na engleskom jeziku. Podsećanja radi, to je službeni naziv Severne Koreje, države sa kojom je Južna Koreja i dalje u „ratu“. Ministarstvo Sporta Južne Koreje protestovalo je zbog ovog skandaloznog kiksa i zatražilo sastanak sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasom Bahom.

Takmičenje u tenisu trebalo je da bude jedno od najspektakularnijih na ovoj Olimpijadi. Međutim, iz raznoraznih razloga učešće su otkazali Siner, Rubljov, Rune… Umesto da njihovo mesto zauzmu sledeći plasirani na ATP list, organizatori su odlučili da šansu daju igračima koji igraju dubl. Tako je šansu da igra protiv Novaka Đokovića dobio Metju Ebden koji je poslednji meč u singlu odigrao pre dve godine. Naravno prvom nosiocu olimpijskog turnira je ovaj meč došao kao malo jači trening (6:0,6:1), ali najbolji teniser sveta nije propusto priliku da kritikuje organizatore što na turniru ne igraju najbolji igrači.

Kada je u pitanju prvi „radni dan“ naših sportista može se reći da je protekao prema očekivanjima. Zapravo, samo Zorana Arunović nije bila na očekivanom nivou, nije uspela da se plasira u finale, ali će imati šansu da utisak popravi u paru sa Damirom Mikecom koji će u nedelju u finalu u svojoj disciplini vazdušni pištolj 10 metara takmičenje za medalju početi sa prve pozicije. Svi ostali naši sportisti su bili na očekivanom nivou.Nažalost, za neke su Igre završene već u subotu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari