Holanđaninu osuđenom za silovanje deteta dozvoljeno da se takmiči na Olimpijskim igrama 1Stiven van de Velde.Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) rekao je da je odluka Holandije da Stiven van de Velde nastupa na Igrama u odbojci na pesku, iako je služio zatvorsku kaznu zbog silovanja deteta, „koretkna“ i da je on prošao “veliki deo rehabilitacije”.

„Okarakterisati ovo kao laku i radosnu odluku ne bi bilo ispravno“, rekao je portparol MOK Mark Adams na konferenciji za novinare u subotu, a zatim dodao:

„Jasno smo stavili do znanja da smo u dugim razgovorima sa holandskim nacionalnim olimpijskim komitetom. Zločin se dogodio pre deset godina, izvršena je rehabilitacija i postoji jaka zaštita“, prenosi N1.

Van de Velde (29) osuđen je 2014. na četiri godine zatvora zbog silovanja devojčice od 12 godina.

„Ovaj sportista čak i ne ostaje u selu. Izjava koju nam je (holandski NOK) dao je tačna i nastavićemo sa situacijom kakva jeste“, dodao je Adams.

Žu’Ris Kolon, izvršna direktorka američkog Centra za bezbedni sport, rekla je u saopštenju poslatom CNN-u u junu da je organizacija veoma zabrinuta da bi bilo koja osoba osuđena za seksualno zlostavljanje maloletnika mogla da učestvuje na Olimpijskim igrama.

„S obzirom da se timovi iz celog sveta spremaju da se sastanu u Parizu, od kojih mnogi uključuju maloletne sportiste, ovo šalje opasnu poruku da medalje i novac znače više od njihove bezbednosti. Bavljenje sportom je privilegija, a ne pravo“, dodala je Kolon.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari