Nije isto: Koja je razlika između Olimpijade i Olimpijskih igara? 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Da li večeras u 19.30 u Parizu počinje Olimpijada ili Olimpijske igre?

Prema pravopisu pravilno je reći Olimpijske igre, jer se Olimpijada u stvari završava onog trenutka kada Olimpijske igre počnu.
Olimpijada potiče od latinske reči olympias, i predstavlja vreme od četiri godine između olimpijskih igara, navodi u svom Rečniku jezilkih nedoumica Ivan Klajn. Pridev „olimpijski“ odnosi se na na onog „koji se nalazi na Olimpu“.

Igre u Parizu trajaće sve do 11. avgusta, a za to vreme nadmetaće se za medalje 10.500 sportista iz celog sveta u 45 sportova.

Biće to 33. Olimpijske igre po redu u modernoj istoriji, jer se kao prve računaju one održane u Atini 1896. kada je na njima učestvovao 241 muškarac.

Bilo je to na insistiranje Pjera de Kubertena. U čast atinskog vojnika koji je 490. godine p.n.e. pretrčao 40 kilometara od Maratona do Atine kako bi proširio vest o pobedi Atinjana nad Persijancima, kao discplina koja se održala i do danas uvrštena je – maratonska trka.

Već na sledećim Igrama u Parizu 1900. broj takmičara se povećao, prvi put učestvovale su i žene.

Prve antičke olimpijske igre održane su 776. godine pre nove ere u Olimpiji na Peloponezu, u Grčkoj. Četvorogodišnji period između igara nazvan je „olimpijada“ i po njemu su Stari Grci računali protok vremena.

„Pobednici u sportskim nadmetanjima dobijali su venac od maslinovih grana, pravljene su njihove statue, bili su opevani u odama, na osnovu čega i danas znamo za neke od učesnika drevnih antičkih olimpijskih igara“, ističe se na sajtu Olimpijskog muzeja Beograda.

Igre su sa prekidima trajale do 394. godine nove ere, kada ih je ukinuo rimski car Teodosije II.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari