Iz kovitlajućih virova za treće uzastopno zlato: Prerano otpisani vaterpolisti Srbije sutra u finalu protiv svetskog prvaka Hrvatske 1Foto: Fonet/AP

Možda nijedna naša reprezentacija nije bila tako lako u svom rodu otpisana za velika osvajanja kao vaterpolisti.

Pod utiskom prosečnih dometa na prva dva velika takmičenja ove godine, jer su i na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj i na Svetskom šampionatu u Dohi ispali u četvrtfinalu, razigravajući zatim za skromni plasman, nisu držani za favorite u Parizu, a kamoli za dostojne naslednike dvostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona iz Rija 2016. i Tokija 2021.

Potpuno obeshrabrenje je podstaknuto tesnom pobedom na jedvite jade protiv Japana u prvom kolu olimpijskog turnira (16:15) i krahom u vodi protiv Australije (8:3) posle.

Poraz u trećoj utakmici grupnog takmičenja, u kojoj je suparnik bio evropski prvak Španija u zenitu svoje reprezentacije, bio je unapred upisan (15:11).

Na jednom tasu olimpijske vage stajao je opšti utisak da ne mogu vaterpolisti ništa, a na drugoj vera tima u sebe, tima koji sebe najbolje zna.

Prevagnuli su, srećom, nepokolebljivi timski duh i zaboravljena usputna rečenica golgetera Dušana Mandića posle utakmice s Japancima – „Ja ne brinem…“.

Iz kovitlajućih virova za treće uzastopno zlato: Prerano otpisani vaterpolisti Srbije sutra u finalu protiv svetskog prvaka Hrvatske 2
Foto: Fonet/AP

Da poniru, bez slamke spasa, a pod teretom svojih čvrstih pogrešnih uverenja, počele su neverne Tome, a „delfini“, među kojima ima i olimpijskih pobednika, izronili su iz olimpijskih virova na veličanstven način.

Poslednjeg dana letnjih igara, kada se po tradiciji dele medalje u vaterpolu, igraće u finalu, u nedelju, 11. avgusta, u 14 časova.

Protivnik im je svetski prvak Hrvatska, koja ih je u Dohi savladala u četvrtfinalu s 15:13.

Srbija ima srebro u džepu, što je podvig posle povlačenja najznačajnijih aketra iz prethodna dva olimpijska pohoda, a i sigurna medalja i na petoj uzastopnoj olimpijadi pod tim imenom.

Poslednji trostruki uzastopni olimpijski šampion je Mađarska (2000, 2004, 2008), a između njene i srpske olimpijske prevlasti udenula se upravo Hrvatska, u Londonu 2012.

Finale će biti 500. utakmica vaterpolo reprezentacije Srbije.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari