Đoković igra za "zlatni slem" karijere: Na korak da dosanja olimpijski san, možda i u svom najdražem finalu, sastaće se u nedelju sa Alkarazom 1Foto: Starsport

Na zalasku briljantnog teniskog trajanja za koji se mislilo da mu nema kraja dok koleno najednom nije klecnulo Novak Đoković se domogao možda i svog najdražeg finala pošto je toliko dugo čekao na njega.

Igraće za olimpijsko zlato, za „zlatni slem“ karijere, jer u riznici ne samo da ima rekordna 24 trofeja s turnira za grend slem nego i sa svakog po najmanje tri, što nikome u istoriji njegovog sporta nije pošlo za rukom.

Ima, međutim, i taj nedosanjani san o Olimpu čiji su mu vrhovi ostali nedosežni i kada je izgledalo da ih jedino on može savladati.

Protivnik u finalu u nedelju na stadionu „Filip Šatrije“, glavnom poprištu i olimpijskog Rolan Garosa, biće mu najteži mogući.

Mladi španski lav u nadiranju Karlos Alkaraz je pred prilikom da ponovi podvig svog zemljaka Rafaela Nadala, jedinog koji je u jednoj godini, 2008, trijumfovao i na pariskoj šljaci i na Vilmbldonu i na olimpijadi (Peking), a njegov istinski naslednik je na londonskoj travi u finalu nedavno držao prevlast upravo protiv Đokovića.

Srpski as je u polufinalu pobedio Italijana Lorenca Muzetija, treći put za kratko vreme, budući da ga je nadvisio i u onom meču na Rolan Garosu do pola noći i u polufinalu Vimbldona.

Bilo je 6:4, 6:2.

U prvom setu se igralo ravnopravno i dugo, više od sat vremena, da je izgledalo da je taj-brejk neizbežan.

A onda je Đoković, koji je vodio s 5:4, načinio jedan od onih svojih poduhvata vrhunske klase pred kojim rivali mu mogu samo da jadikuju zbog njegove dugovečnosti.

Muzeti je izgubio gem u kojem je stekao 40:0, gem s kojim je srpski as prošao kroz prvi prolazni cilj na putu ka finalu.

Umesto da smečom, kad mu se Đoković već primakao na 40:30, obavi posao za još jedno izjednačenje, Muzeti, iako je to moglo da se svrši vezanih očiju, šalje udarac pravo u suparnika.

I tu presuđuje sam sebi.

Đoković igra za "zlatni slem" karijere: Na korak da dosanja olimpijski san, možda i u svom najdražem finalu, sastaće se u nedelju sa Alkarazom 2
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Đoković ga je povratnom loptom, koja nije bila lako zahvatiti jer mu je išla u grudi, lobovao.

Dok je zatečeni Italijan grabio ka osnovnoj liniji, leđima okrenut mreži, u pokušaju da spasava ako se išta može pokušajem kroz noge, Đoković se već prišunjao napred, čekajući da stavi tačku ukoliko mu loptica dođe pod reket.

Muzetijev atraktivni pokušaj, ali nekontrolisan, otišao je u aut.

To ga je uzdrmalo, a grend slem šampion takve prilike ne propušta.

Italijanski igrač ipak nije izgubio tlo pod nogama.

Poveo je brejkom u drugom setu s 2:1, ali mu je Đoković odmah vratio milo za drago pa je i to i potvrdio s 3:2.

Nadalje se pitanje pobednika nije postavljalo jer je Đoković uzeo rivala pod svoje.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari