Kad i gde možete da gledate utakmicu košarkaša Srbije i SAD u polufinalu Olimpijskih igara? 1Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Na Svetskom prvenstvu u košarci prošle godine nisu se sreli putevi Srbije i Sjedinjenih Država.

U polufinalu Evropa je odnela pobedu nad Severnom Amerikom pa se srpska reprezentacija za zlato borila s Nemačkom, a u utešnom finalu su igrali SAD i Kanada.

Mesec kasnije bila je stogodišnjica od kako je u Beograd, s američkim humanitarcem Vilijamom Vajlendom u misiji Crvenog krsta, stigla prva košarkaška lopta.

Zato se večerašnje polufinale između reprezenata postojbine košarke i najboljih u toj igri među Južnim Slovenima, koje je Vajlendovo oko izdvojilo uz Estonce za najdarovitije na Starom kontinentu, može uzeti i za omaž spektakularnom događaju s okruglim čudom u dvorištu beogradske škole Kralj Petar Prvi pre jednog veka, korenu jednog od najvećih košarkaških rivalstava, koje doživljava još jednu olimpijsku epizodu.

Tog oktobra 1923. Srbin je bio bliži Mesecu nego zvanju, i to trostrukom, a i za ovu godinu, najboljeg igrača (MVP) američke profesionalne košarke.

U finalu u Riju 2016. Nikola Jokić je bio NBA početnik između svoje prve i druge sezone preko Atlantika, a osam godina kasnije u američkom timu se kuju posebni planovi da bi se umanjio njegov uticaj na igru Srbije, što bi bila većina obavljenog posla uspe li.

Glavni favorit za zlato, svoje peto uzastopno, podigao je gotovost posle sjajnog doprinosa srpskog centra za pobedu protiv Australije na produžetak, jer su i selektor Stiv Ker i svih njegovih 12 izabranika videli da je Jokić izronio u olimpijskom „Bersiju“ sa klasom koju pokazuje u Denveru, a to po njih, znaju, nije dobro.

Sjedinjene Države veruju u svoju moć, koju su ispoljili i u susretu u grupi sa 110:84, ali su i na oprezu sa svešću da razigrani Jokić može da razigra i ceo tim.

Utakmica polufinala počinje u 21 čas.

Možete da je pratite na Prvom programu RTS.

Do tada će se znati ko je prvi finalista za meč u subotu u 21.30, jer se u 17.30 sastaju domaćin Igara Francuska i svetski prvak Nemačka.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari