Iskustvo u suđenju i iz dva razvoda: Ko je Ademir Zurapović, Tuzlak na koga košarkaška Srbija upire prstom? 1Foto: YT Printskrin N1

Godinama traje polemika o klasi sudija u košarci na olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima, dva najveća takmičenja na koja ih Svetska košarkaška federacija (FIBA) delegira i iz zemalja koje nemaju ozbiljnu tradiciju u igri pod obručima.

Uglavnom se smatra da su retki među njima dorasli zadatku da vode značajne i prelomne utakmice, a pogotovo one s učešćem američkog tima, navek glavnog favorita, kada njegove NBA zvezde moraju da se upodobe klasičnim (evropskim) pravilima.

U taj koš je najšira srpska sportska javnost ubacila Ademira Zurapovića, arbitra iz Bosne i Hercegovine, smatrajući ga glavnim krivcem za gledanje kroz prste starovima Sjedinjenih Država i igračkim navikama koje su iz svoje profesionalne košarke doneli i u Pariz.

U njega se, više nego u kolege mu iz Paname i Letonije, upire prstom zbog previda na štetu Srbije u olimpijskom polufinalu u „Bersiju“, gde su izabranici Svetislava Pešića tri i po četvrtine imali u šaci moćne Amerikance dok ovi nisu uhvatili mah za preokret i odlazak u finale s Francuzima (subota, 10. avgust, 21.30 č).

Na dušu mu se stavljaju očigledne greške u koracima nekoliko puta, neujednačen kriterijum za dodeljivanje ličnih grešaka, tehnička srpskom selektoru…

 

Psovke koje mu je zbog toga jednom uputio iživcirani Bogdan Bogdanović, s usana kapitena Srbije je u televizijskom prenosu pročitalo pola sveta.

Tada, istini na volju, nije posegao za kažnjavanjem srpskog asa iako mu za tumačenje njegovog sočnog besa nije bio neophodan kurs jezika.

 

Lajf koučing za Grega Popovića

Iako košarkaška reprezentacija BiH nije dosegla ni do olimpijskih igara ni do mundobasketa, a na evropskim je šampionatima, kad je učestvovala, bila bez značajnijih dometa, Zurapović svakako da ne dolazi iz košarkaški neupućene zemlje.

Da ne trošimo reči o slavi sarajevske Bosne, klupskog prvaka Evrope 1979, u Pešićevo igračko vreme u njoj, dovoljno je istaći da je u Tuzli rođen i proslavljeni Mirza Delibašić.

Zurapovićevo opredeljenje da sudi pripada generaciji koja je prve korake načinila potkraj jugoslovenske košarkaške ere, jer je počeo u drugoj polovini osamdesetih.

Na listi FIBA je od 1995.

Prvo veće priznanje bilo mu je poziv za Mundobasket 2019. u Kini.

Koliko poverenje zaista uživa dokaz su i finala Olimpijskih igara u Tokiju 2021. između SAD i Francuske (87:82) i Evropskog prvenstva 2022. u Berlinu Španija – Francuska (88:76).

Njegov odlazak na olimpijadu shvaćen je kao velika čast za Tuzlu. Njen gradonačelnik mu je upriličio prijem.

Iako je napunio 50 godina, FIBA je načinila izuzetak s njim pa ga je slala i na Mundobasket 2023, ali u domaćoj ligi BiH nije dobio taj starosni popust.

Od anegdota se izdvaja ona kada ga je Greg Popovič, selektor SAD na Igrama 2021, pitao kako to postiže da u utakmici bude savršeno miran.

„Posle dve bivše žene ništa me ne može iznervirati“, dočekao se Zurapović na noge pred slavnim trenerom.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari