(UŽIVO) Finale na olimpijskom Rolan Garosu: Đoković zakoračio ka zlatnoj medalji protiv Alkaraza, u drugom setu još izjednačeno (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Novak Đoković i Karlos Alkaraz imaju srebro u džepu, a na olimijskom Rolan Garosu, gde su obojica podizali Kup musketara na pariskom grend slemu, među sobom odlučuju kome će da pripadne najsjajnija medalja na 33. letnjim igrama u Parizu.

To je i susret najstarijeg i najmlađeg finaliste od povratka tenisa u olimpijsku porodicu 1988, prvi put zvanično u programu posle Pariza 1924.

Đoković je dugovečni 37-godišnjak, trostruki osvajač Rolan Garosa, a njegov rival, mladi španski lav, važeći pobednik na pariskoj šljaci, ima 21.

II set

16.19: 3:3. I jedan i drugi bodre sebe sjajnim poenima. I dalje bez brejka u drugom setu.

16.13: 2:3. Ne da se Alkaraz da bude slomljen, iako Đoković, da ga ne ureknemo, igra odlično i sa mnogo samopouzdanja ka jednom od najvrednijih uspeha karijere.

Tu je i Travolta.

(UŽIVO) Finale na olimpijskom Rolan Garosu: Đoković zakoračio ka zlatnoj medalji protiv Alkaraza, u drugom setu još izjednačeno (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

16.04: 1:2. Alkaraz je Đokovićevu šestu brejk-loptu u finalu neutralisao forhendom u samo ćoše suparničkog polja, a taman se učinilo da je popustio. Privid.

15.56: Posle pauze od pet minuta, u kojoj je Đoković nakratko napustio teren, a s razglasa se čuo Aznavurov „Šans-Elize“, na Alkarazov servis u prvom gemu drugog seta se igralo na razliku. Prvi je poveo Španac.

Finale jedno dodrugo prate proslavljena američka teniserka Serena Vilijams, olimpijska šampionka u singlu u Londоnu 2012. i trostruka pobednica u dublu (2000, 2008, 2012), i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Nemac Tomas Bah.

(UŽIVO) Finale na olimpijskom Rolan Garosu: Đoković zakoračio ka zlatnoj medalji protiv Alkaraza, u drugom setu još izjednačeno (VIDEO) 3
Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

I set – 7:6 (7:3)

15.44: 7:6 (7:3). Vodi Novak u setovima. Đoković je posle promena strana u taj-brejku načinio mini brejk za 4:3, a zatim je na svoja dva servisa prednost i uvećao na 6:3. Odlučujući poen je uzeo sjajnim volejom.

 

15.35: 6:6. Đokovićevu brejk-šansu na 30:40 Alkaraz je ubio forhendom na plitku loptu u njegovom polju. Zatim se izborio za taj-brejk.

 

 

15.27: Vodi Đoković sa 6:5, Alkaraz će servirati za ostanak u prvom setu.

Poruka ćerke Tare

 

15.23: 5:5

15:16: 5:4. Kakva napetost u devetom gemu. Ovako je to bilo. Alkaraz je drugom Đokovićevom dvostrukom servis-greškom u finalu došao do 0:30, a posle 30:30 i do brejk-lopte, pošto je forhend srpskog asa iz svršenog čina zapanjujuće od vrha mreže odseo u autu. Oteli su se uzdasi među Novakovim navijačima u publici. U daljem nadigravanju dve teniske klase prvo je Đoković spasao brejk-loptu, pa je Španac stekao još jednu. Đoković je i to odagnao, ali je prvo sebi zakomplikovao život još jednim nesigurnim smečom, koji je njegovom rivalu produžio nadu. I dalje je bio pod pristikom jer je Alkaraz neshvatljivo tačnim udarcima stekao jednu za drugom još tri brejk-prilike. Iz svega se Đoković iščupao.

 

 

14:57: 4:3. Dva gema bez neizvesnosti pred odlučujuće uzbuđenje u prvom setu.

14.49: 3:2. Đoković spasao tri brejk-lopte, Alkarazove prve na meču. Španac je slao ubitačne udarce, koji „lome“ reket srpskog asa. Veoma je važno što se Đoković iščupao dobrim servisima.

 

Porodica očekuje da njena glava donese zlato u kuću.

(UŽIVO) Finale na olimpijskom Rolan Garosu: Đoković zakoračio ka zlatnoj medalji protiv Alkaraza, u drugom setu još izjednačeno (VIDEO) 4
Foto: Starsport

14.41: 2:2. I u ovom gemu na Alkarazov servis Đoković je stekao brejk-lopte, i to tri (0:40), ali ne da Španac. Igra se već pola sata, a samo su četiri gema prošla.

 

Đoković igra za zlatni slem karijere – trofeji sa sva četiri turnira za grend slem, po čemu je rekorder s 24, i olimpijsko zlato. Imaju ga španski as Rafael Nadal, legende američkog tenisa Serena Vilijams i Andre Agasi i Nemica Štefi Graf, koja je 1988. to jedina postigla u jednoj godini. 

14.25: 1:1. Rasplamsava se finale. Imao je Đoković brejk-loptu, igra dobro, pokretljivo. Alkaraz temperamentan kao i uvek. Izborio se da mu protivnik ne odmakne na početku.

(UŽIVO) Finale na olimpijskom Rolan Garosu: Đoković zakoračio ka zlatnoj medalji protiv Alkaraza, u drugom setu još izjednačeno (VIDEO) 5
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

14.15: 1:0 u sigurnom gemu

 

Međusobno je 3:3, na Rolan Garosu 1:0 za Đokovića (polufinale 2023), na šljaci 1:1, na dva dobijena seta 2:1 za Đokovića, oba vimbldonska finala (2023, 2024) pripala Alkarazu.

14.11: Meč je počeo. Prvi servira Đoković.

14.03: Obojica su izašli na igralište…

 

 

 

14.01: Alkaraz je fantastičan, ali… Navijači oba tenisera pristižu na arenu…

 

13.55: Podsetimo se Đokovićeve poruke po ulasku u svoje prvo olimpijsko finale pobedom u polufinalu protiv Italijana Lorenca Muzetija, koji je uzeo bronzu u duelu s Kanađaninom Feliksom Ože-Alijasimom (6:4, 1:6, 6:3).

 

13.52: Đoković obavio zagrevanje na stadionu „Filip Šatrije“ dok su se tribine polako pretvarale u grozdove nestrpljivih gledalaca.

 

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari