Povećano zagađenje pariskog vazduha ozonom nedelju dana pred Olimpijske igre, moguć i uticaj na lošije rezultate sportista 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Period zagađenja vazduha ozonom očekuje se sutra u regionu Pariza, nedelju dana pre početka Olimpijskih igara), saopštila je organizacija za praćenje kvaliteta vazduha Erparif.

Agencija predviđa loš kvalitet vazduha u većem delu Pariza i okoline grada, sa visokim nivoom ozona koji u zagađenom vazduhu nastaje po vrućini pod dejstvom sunčevih zraka.

„Letnji vremenski uslovi će doprineti stvaranju ozona“, naveo je Erparif, dok je meteorološka služba za sutra najavila sunčano popodne sa maksimalnom temperaturom od 32 stepena Celzijusa.

Kako se Igre približavaju, kvalitet vazduha je predmet velike pažnje.

Udruženje Respir upozorilo je u utorak na nivo zagađenja vazduha oko pariskih sportskih terena, od kojih je 95 odsto izloženo nivoima zagađenja azot-dioksidom koji premašuju dopuštene granice Svetske zdravstvene organizacije.

Respir je navelo da „najveći nivo zagađenje može da spreči sportiste da postignu visok nivo dostignuća zbog mogućih napada astme i drugih fizičkih neprijatnosti“.

Erparif je ukazao da su „efekti zagađenja na sportske rezultate često skriveni, ali veoma stvarni. Čak i ako su mali, mogu biti dovoljni da izmene njihov ishod“.

„U slučaju najvećeg zagađenja ozonom, preporučuje se izbegavanje intenzivne fizičke i sportske aktivnosti napolju“, dodao je Erparif.

Ta organizacija je tokom OI (od 26. jula do 11. avgusta) stavila na raspolaganje „alat za prognozu“ kvaliteta vazduha iz sata u sat u svim ulicama Pariza i šireg područja. Taj alat je dostupan na sajtu Erparifa ili u aplikaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari