"Igre" i pre nego što Olimpijske igre počnu: Zašto takmičenje u Parizu podseća na ono iz Barselone? 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON; Ilustracija: Danas

Pariz će od petka pa sve do 11. avgusta biti „centar sveta“ – održavaju se XXXIII Letnje olimpijske igre.

Na Igrama učestvuje 10.500 takmičara iz 206 zemalja koji će se takmičiti u 32 različita sporta (osim 28 „obaveznih“ i četiri „neobavezna“ koje je predložio Organizacioni komitet – brejkdens, koji debituje, skejtbord, sportsko penjanje i surfovanje) nadmetaće se za 329 zlatne medalje, isto toliko srebrnih i bronzanih.

San svakog mladog sportiste je da jednog dana nastupi na Olimpijskim igrama, da se nadmeće sa sportistima iz celog sveta, reprezentuje svoju zemlju. U vreme stare Grčke i ratovi su prekidani zbog Igara.

Francuski baron Pjer de Kuberten (1863-1937), koji je najzaslužniji za obnovu Olimpijskih igara, je svojevremeno (1908) rekao: „Značaj ove Olimpijade nije toliko u pobedama koliko u učestvovanju. Važna stvar u životu nije trijumf već borba, suština nije pobediti već se dobro boriti!“, što je kasnije preraslo u olimpijsko geslo: „VAŽNO JE UČESTVOVATI“.

Međutim, sredinom prošlog veka političari uzimaju i sport u svoje ruke, pa 1956. Olimpijske igre u Melburnu bojkotuju Španija, Švajcarska, Kina…

Najpoznatiji su svakako bojkoti 1980. godine u Moskvi i četiri godine kasnije u Los Anđelesu.

Nama je svakako najbolnije sećanje na Barselonu 1992. godine. Kao i našim sportistima tada, tako je sada ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno da nastupaju za svoju državu.

Neće im biti dozvoljeno da učestvuju na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, neće im svirati njihove državne himne, niti podizati nacionalne zastave ako osvoje medalje.

Nedavno sam video Tamaru Malešev, koja je bila jedna od retkih naših sportista u Barseloni.

– Umesto da mi to bude najlepši trenutak u karijeri, bio je najtramautičniji. Osećali smo se kao građani drugog reda, nismo smeli da nosimo ništa što bi podsećalo na obeležja Jugoslavije, praktično nismo smeli ni da kažemo odakle smo – rekla mi je tom prilikom Malešev.

Ne sumnjam da će se slično, ili još gore, osećati i sportisti iz Rusije i Belorusije.

Čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta sve manje vode računa o sportu i sportistima, a sve se više bave politikom.

Ovog vikenda u Jarkovcu se održavaju 62. Sportske igre opštine Sečanj i svi su pozvani i dobrodošli. Biće tu Srba, Mađara, Slovaka, Rusina… naših „dođoša“ Krajišnika i Hercegovaca… I svi su dobrodošli.

Važno je učestvovati, igrati se, družiti se.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari