Prethodnica domovine: Beograđanin Marko Mitrović, olimpijski selektor fudbalera SAD, večeras u još jednom nadmetanju s Tjerijem Anrijem (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/JULIEN MATTIA

Američka fudbalska reprezentacija ima dugu olimpijsku tradiciju.

Debitovala je upravo u Parizu pre 100 godina.

Medalju nema, jer za odličja ne mogu da joj se uzmu srebro i bronza iz Sent Luisa 1904, kada su domaći fudbal zastupala dva univerziteta.

Najbliža je odličju bila u Sidneju 2000.

Igrala je na meču za treće mesto, a poklekla je protiv Čilea, kome je pobedu s 2:0 doneo njegov proslavljeni napadač Ivan Zamorano u 69. minutu iz penala i u 84.

Prvi koraci ka Los Anđelesu 2028.

Amerikanci se vraćaju na Olimpijske igre prvi put posle učešća u Pekingu 2008.

Cilj im je da se pokažu u najboljem svetlu i da načine iskorak ka najvišim pretenzijama u Los Anđelesu kroz četiri godine.

Za vizu ne moraju da birnu. Stekli su je neposredno.

Tada će se i „grad anđela“ upisati među gradove koji su triput bili olimpijski. Uzvišeno zvanje, koje je prvo pripalo Londonu 2012, Pariz prisvaja ovaj put.

Pogodnost da je kao domaćin izbegao bilo kakva predtakmičenja sada uživa francuski fudbalski tim, prvi američki protivnik na turniru.

Susret je na Velodromu u Marselju večeras u 21 čas.

Sličnosti s Borom Milutinovićem

U toj utakmici Srbija će imati svojevrsnu prethodnicu na Olimpijskim igrama.

U aprilu 2022. juniorska selekcija SAD, igrači uzrasta do 19 godina, poverena je Marku Mitroviću.

Nekadašnji poletarac iz podmlatka Crvene zvezde, u klasi beogradske dece na Marakani s Dejanom Stankovićem, svojim vršnjakom (godište 1978), postao je tako deo nacionalnog američkog soker sistema.

 

Osveženo je sećanje na doprinos koji mu je dao legendarni trener Bora Milutinović, selektor SAD između 1991. i 1995, kome je ukazana čast da reprezentaciju vodi i na domaćem Mundijalu 1994.

Jedno vreme prošle godine Mitrović je bio i uz dvojicu privremenih selektora seniorske reprezentacije, a u septembru mu je dato da vodi mlade, igrače do 23 godine.

Značilo je to da će ih, uz trojicu starijih koje ima pravo da odabere, dovesti i na Olimpijske igre.

 

„Čast mi je da radim za napredak američkog fudbala i što ću ga predvoditi na tako značajnom događaju kakav su Olimpijskim igrama. Iz prve ruke vidim igrač s velikim potencijalom. Olimpijada će biti posebna platforma za njihov dalji razvoj“, rekao je Mitrović na postavljenju.

Jugosloveni – olimpijski selektori drugih zemalja

1956 (Melburn): Antun Pogačnik – Indonezija

1960 (Rim): Milan Krstić – Tunis

1964 (Tokio): Jozef Vandler – UAE

1972 (Minhen): Todor Veselinović – Kolumbija

1984 (Los Anđeles): Radivoje Ognjanović – Kamerun

1988 (Seul): Ferenc Arok – Australija

2000 (Sidnej): Radojko Avramović – Kuvajt

Olimpijska karta je izvađena na Omladinskom prvenstvu KONKAKAF-a (zona Severne i Srednje Amerike i Kariba) u Hondurasu 2022. Nju je otuda donela i Dominikanska Republika, koji su Amerikanci slistili u finalu sa 6:0.

Mitrović, pripremajući tim, već je imao priliku da se ogleda s francuskim selektorom Tjerijem Anrijem, rasnim golgeterom „galskih petlova“ i evropskog fudbala u svoje igračko vreme.

U prijateljskom meču u Sošou pre četiri meseca bilo je 2:2. Gosti su časno stigli do remija golovima u 86. i 89. minutu.

Otkud Mitrović?

Otuda što je korene svog trenerskog znanja pustio u SAD uz Veljka Paunovića, kome je tri i po godine (januar 2016-novembar 2019) bio pomoćnik i u MLS ligašu Čikago Fajeru.

Sarađivali su, budući da je Mitrović već bio trener u mlađim nacionalnim kategorijama, i u reprezentaciji Srbije koju je Paunović izveo do trona na Omladinskom prvenstvu sveta u Novom Zelandu 2015.

Prethodnica domovine: Beograđanin Marko Mitrović, olimpijski selektor fudbalera SAD, večeras u još jednom nadmetanju s Tjerijem Anrijem (VIDEO) 2
Foto: Pedja Milosavljevic /STARSPORT

U klupskom fudbalu su išli ruku podruku i u engleskom drugoligašu Redingu.

Mitrović je na Ostrvu praktično bio prethodnica Paunoviću, koji poslednje dve godine radi u Meksiku.

Reding je prvu utakmicu u sezoni 2020/21. igrao u Kupu ligaša.

Na svom stadionu „Madejski“ dočekao je četvrtoligaša Kolčester junajted, koga je rutinski savladao s 3:1.

Budući da je Paunović, novoimenovani trener, morao u izolaciju jer je bio zaražen virusom korona, na tom meču tim je predvodio Velšanin poljskog porekla Andžej Edvard Njedzvjecki, nekadašnji golman Čelsija, a Mitrović je bio uz njega.

Paunović se ubrzo priključio timu.

Pošto je bio zaražen i početkom sledeće sezone, Mitrović ga je odmenio u četiri utakmice.

Dva srpska trenera su u klubu ostali do februara 2022, kada je Paunović smenjen zbog serije nezadovoljavajućih rezultata u Čempionšipu.

Za olimpijske izazove Mitrović je među tri igrača starija od 23 godine pozvao i ofanzivnog vezistu Đorđa Mihailovića (25), koji je naše gore list.

On je igrao u Čikagu u Paunovićevo i Mitrovićevo vreme, dok su tamo bili i Aleksandar Katai i Nemanja Nikolić, koji je fudbalsko ime stekao kao mađarski golgeter.

Mihailović se s manje uspeha oprobao u Evropi, jer je između dve zime (2023-24) bio u AZ Alkmaru. Sada je u Koloradu.

Ovako je izgledao razgovor u kojem je Mitrović uputio poziv Mihailoviću za olimpijski tim.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari