Danas prve utakmice: Kreću borbe za fudbalski Olimp s kojeg je šampion već sišao, ragbi 7 na 7 u Sen Deniju pre "kraljice sportova" 1Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Kada se danas u 15 časova na dve fudbalske utakmice muškog turnira čuje prvi zvižduk sudijske pištaljke, počeće Igre XXXIII olimpijade.

Pre 100 godina, kad je Pariz prošli put bio domaćin Olimpijskih igara, fudbaleri ne samo da su krenuli dok su se obavljale poslednje pripreme za ceremoniju otvaranja nego su onda mnogo ranije čak i završili takmičenje.

Svečani defile je izvršen 5. jula 1924. na Kolombu, a Urugvaj se na istom tom stadionu predstavio kao južnoameričko fudbalsko čudo i u finalu protiv Švajcarske 9. juna (3:0).

Jugosloveni, tim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, uveliko su bili kući. Njih su Urugvajci slistili u prvom kolu sa 7:0, isto kao i Čehoslovaci u Antverpenu četiri godine pre još jednog debakla u povojima fudbala u predratnoj monarhiji.

Maskeranovi Argentinci

Parizu će na fudbalskim turnirima (žene počinju u četvrtak, 25. jula) u pomoć priteći drugi francuski gradovi, što je i olimpijski fudbalski običaj.

Danas prvo kreću Argentina i Maroko u Sent Etjenu i Španija i Uzbekistan na pariskom Parku prinčeva.

Argentinci će privući pažnju jer im je selektor Havijer Maskerano, nekadašnji reprezentativac, osvajač dve uzastopne zlatne olimpijske medalje (2004, 2008), a druge u timu s Lionelom Mesijem u Pekingu.

Dva najpoznatija imena koja su mu se stavila na raspolaganje su među trojicom starijih od 23 godine, što je starosna granica za ostale olimpijce.

Danas prve utakmice: Kreću borbe za fudbalski Olimp s kojeg je šampion već sišao, ragbi 7 na 7 u Sen Deniju pre "kraljice sportova" 2
Foto: AP/Silvia Izquierdo

To su Hulijan Alvarez, napadač Mančester sitija, koji je nedavno učestvovao u odbrani kontinentalnog trona na šampionatu Južne Amerike u SAD, i 36-godišnji veteran Nikolas Otamendi, britki štoper iz Benfike, Makkeranov kapiten.

Heronimo Rulji (32) jedan je od golmana, a pozvan je i 21-godišnji Đulijano Simeone, jedan od sinova dugogodišnjeg trenera madridskog Atletika Dijega Simeonea, koji igra u Alavesu.

Španci s teretom evropske krune

Španci sami po sebi sad privlače pažnju jer je njihova najbolja reprezentacija postala evropski prvak.

Pre tri godine, kad su Igre bile u Tokiju, izgubili su u finalu u Jokohami od Brazilaca (2:1), a do prve medalje posle 2000. u Sidneju, koja je isto bila srebrna, doveo ih je Luis de la Fuente, danas selektor šampiona Evrope.

Njegov naslednik Santi Denija je poveo Abela Ruiza (Braga) za kapitena, nadu Barselone Fermina Lopeza, Huana Mirandu (Betis) za uzdanicu u odbrani…

Denija je na Evropskom prvenstvu za mlade prošle godine, koje je bilo kvalifikaciono za Olimpijske igre, ostao bez titule u završnom duelu s Englezima (1:0), a De la Fuente ga je osvetio u Berlinu.

Danas prve utakmice: Kreću borbe za fudbalski Olimp s kojeg je šampion već sišao, ragbi 7 na 7 u Sen Deniju pre "kraljice sportova" 3
Foto: EPA-EFE/JULIEN MATTIA

Oči domaćina su uprte u selektora Tjerija Anrija, francusku fudbalsku legendu. „Galski petlovi“ su poslednju olimpijsku medalju, zlatnu, uzeli u Los Anđelesu 1984.

Fudbalski Olimp je upražnjen jer se Brazilci, dvostruki uzastopni šampioni (tek u Riju 2016. trijumfovali prvi put), nisu kvalifikovali (prethodno izostali u Atini 2004).

Otpali su zbog poraza protiv najljućih rivala Argentinaca (1:0) u poslednjem kolu kvalifikacionog turnira u Karakasu početkom ove godine.

Parovi prvog kola

A GRUPA

Gvineja – Novi Zeland (Nica, 17 časova)

Francuska – SAD (Marselj, 21)

B GRUPA

Argentina – Maroko (Sent Etjen, 15)

Irak – Ukrajina (Lion, 19)

C GRUPA

Uzbekistan – Španija (Park prinčeva Pariz, 15)

Egipat – Dominikana (Nant, 17)

D GRUPA

Japan – Paragvaj (Bordo, 19)

Mali – Izrael (Park prinčeva Pariz, 21)

Prvo zlato već u subotu

Danas će zaživeti i stadion „Francuska“ u pariskom predgrađu Sen Deniju.

Poprište je ragbija sedam (sedam igrača u timu) u obe konkurencije. Prvo startuju muškarci.

 

Do petka će se znati polufinalisti, a već u subotu u Sen Deniju će biti ovenčan olimpijski šampion među muškim reprezentacijama.

„Francuska“ je prošle godine bila domaćin završnih borbi na Svetskom prvenstvu u ragbiju.

Finale, u kojem je Južna Afrika ostala na tronu pobedom protiv Novog Zelanda, privuklo je neposrednu pažnju i Novaka Đokovića.

Posle ragbija u Sen Deni dolaze atletičari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari