Sabotaže i požari na ključnim tačkama francuske železnice: Premijer Francuske rekao da je cilj napada blokiranje vozova za Pariz uoči OIimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Sabotaže i podmetanje požara na ključne delove francuske železničke mreže brzih vozova imali su za cilj da blokiraju tu mrežu uoči večerašnjeg početka Olimpijskih igara u Parizu, ocenio je francuski premijer Gabrijel Atal.

On je rekao da su saboteri strateški ciljali glavne rute sa severa, istoka i zapada ka Parizu.

Atal je izjavio da će za putnike biti „ogromne posledice“ sabotaža i da su stotine hiljada ljudi blokirani na putu za Pariz.

Francuska mreža brzih vozova pogođena je danas nizom vandalizama uključujući podmetanje požara što je paralisalo železnički saobraćaj ka Parizu i u ostalim delovima Francuske.

Požari su prijavljeni kod pruga brzih vozova u sektorima Atlatnik, Sever i Istok, izazivajući poremećaje koji su pogodili stotine hiljada putnika.

Francuska nacionalna želenzica SNCF je saopštila da su ciljane raskrsnice pruga da bi uticaj napada bio višestruk. Generalni direktor kompanije Žan-Pjer Farandu je rekao da je to bio „planiran, kalkulisan, koordinisan napad“ što ukazuje na želju da se „nanese velika šteta“.

Zvaničnici su napade osudili kao krivična dela i rekli da nema znakova da su direktno povezani s Igrama. Tužilaštvo u Parizu je otvorilo istragu ukazujući da bi počinioci mogli biti kažnjeni s 15 do 20 godina zatvora.

Francuske vlasti su sprečile nekoliko planova da se poremeti tok Olimpijskih igara, uključujući i hapšenje jednog Rusa.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari