Sena i spomenici Pariza u centru pažnje: Kako će izgledati ceremonija otvaranja Olimpijskih igara? 1Foto: PA-EFE/ETTORE FERRARI

Spomenici Pariza – Notr Dam, Luvr, muzej Orse, i reka Sena biće danas u srcu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, a još se drži u tajnosti samo odvijanje svečanosti koje će biti mešavina umetnosti i sporta u glavnom gradu Francuske, poznatom kao „gradu svetlosti“.

Samo oko desetak ljudi zna detalje ceremonije koja počinje u 19.30 časova i trajaće gotovo četiri sata.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.500), koji predstavljaju nacije učesnice, prodefilovaće u 85 čamaca Senom u bojama svoje delegacije, od mosta Osterlic do Ajfelove kule i Trokaderoa.

Oko 3.000 plesača, muzičara i glumaca učestvovaće u umetničkom delu ceremonije duž obale Sene, kao i na mostovima, ali i na nebu, na trasi od šest kilometara, duž koje se očekuje 326.000 gledalaca.

Oko 200 kostimografa i 300 frizera i šminkera biće stacionirano u svlačionicama na svakoj strani Sene.

Duž obale Sene biće postavljeno oko 80 ​​džinovskih ekrana.

Sena i spomenici Pariza u centru pažnje: Kako će izgledati ceremonija otvaranja Olimpijskih igara? 2
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Spektakl, koji će pratiti više od milijardu gledalaca, sadržaće, prema navodima udruženja francuskih televizija Frans televizion (France Televisions), video sekvence snimljene unapred i umetnute u priču.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja Toma Žoli (Thomas Jolly) izjavio je da želi da napravi „najveći spektakl na svetu“ sa dosta radosti, pokreta, i uzbuđenja.

Žoli je rekao da nije želeo da pravi dekor kad su za njega spomenici u Parizu „najlepša scenografija na svetu“.

Muzika ceremonije uključuje kreacije muzičkog direktora Viktora Le Mana (Victor Le Masne). To će biti mešavina popa, simfonijskog orkestra, horova i elektronske muzike „frenč tača“ (French Touch).

Što se tiče nastupa pevača, mesecima kruže priče da će to biti Aja Nakamura u odeći Diora, poznate francuske kuće visoke mode. Francuski mediji pominju i kanadsku pevačicu Selin Dion (Celine), kao i međunarodno poznate zvezde Dua Lipu i Lejdi Gagu (Lady).

Za ceremoniju otvaranja kreirano je 3.000 unikatnih kostima.

Nijedna proba ceremonije nije održana na otvorenom kako se ne bi odala tajna, već su umetnici vežbali u zatvorenom prostoru, u veliki hangarima i drugim mestima daleko od očiju javnosti.

Takođe se još ne zna ko će poslednji nositi Olimpijsku baklju do parka Tiljeri gde se nalazi gorionik.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari