Počele Olimpijske igre: Argentina se spasla u 16. minutu nadoknade, Španija prebrodila uporni Uzbekistan 1Foto: AP/Silvia Izquierdo

Maroko imao prednost od 2:0 golovima Sofijana Rahimija, ali su Gaučosi uspeli da dođu do remija pogotkom Medine u 101. minutu utakmice (2:2). Serhio Gomez junak „Crvene furije“ u pobedi nad Uzbekistanom (2:1).

Olimpijske igre u Parizu počele su fudbalskim turnirom, tačnije duelima između Argentine i Maroka, odnosno Španije i Uzbekistana.

Iako je reč o olimpijskim selekcijama, sve reprezentacije u svojim sastavima imaju fudbalske asove svetskog formata.

Gaučosi su na startu Olimpijade u startnoj postavi imali Nikolasa Otamendija, proslavljenog defanzivca Benfike, kao i Hulijana Alvareza, fudbalera Mančester sitija, dok je Ašraf Hakimi kao kapiten predvodio Maroko.

Uvodni deo fudbalskog turnira mahom će se igrati van francuske prestonice, tako da je meč između Argentine i Maroka odigran u Sent Etjenu.

Daleko više navijača imao je Maroko, koji se može pohvaliti ogromnom zajednicom koja decenijama već živi u Francuskoj. Na tom talasu, Marokanci su i došli do obećavajućeg vođstva golovima Sofijana Rahimija.

Fudbaler Al Aina krunisao je u prvom poluvremenu prelepu akciju koju je započeo Akomah, mladi fudbaler Viljareala; uspeo je da sjajnim driblingom izbaci u prostor saigrača El Kanusija koji je oštrim centaršutom uposlio Rahimija.

Samo što je počelo drugo poluvreme, usledio je novi šok za Argentince. Pomenuti Akomah odgurnut je sa leđa u protivničkom šesnaestercu, što je za sudiji bilo dovoljno da pokaže na penal.

Rahimi je bio siguran izvođač najstrože kasnije, a Argentina je tek od tog momenta zaigrala daleko konkretnije.

Selektor Gaučosa Havijer Maskerano izvršio je i nekoliko izmena kojima je dobrano razmrdao svoju ekipu. Čini se da su tome najviše doprineli Đulijano Simeone, fudbaler Atletiko Madrida i 19-godišnji Klaudio Ečeveri, koji je nedavno postao fudbaler Mančester sitija.

Upravo je Simeone smanjio na 2:1 u 59. minutu pošto se sjajno snašao na drugoj stativi, izbegavši bilo kakvu sumnju da je bio u ofsajdu.

Argentina je nakon toga preuzela inicijativu, Alvarez je jednu finu akciju mogao da kruniše golom, ali se spetljao u momentu kada je mogao da izađe sam pred golmana Munira.

Tokom meča jeste bilo određenih prekida, brojnih izmena, međutim svi na stadionu ostali su začuđeni kada je sudija pokazao da će se po isteku 90. igrati još 15 minuta.

Bio je to period tokom kojeg su se igrale viktorije u šesnaestercu Maroka. Najbolju šansu imao je levi bek, rezervista Bruno Amione ali je neometan sa nekih desetak metara iskosa šutirao pored gola.

Kada se činilo da će Maroko izdržati pod pritiskom, bukvalno u poslednjim sekundama utakmice viđena je neverovatna scena. U samo tridesetak sekundi dva od tri vezana pokušaja Gaučosa završila su na prečki, da bi iz četvrtog šuta Medina, fudbaler Boke Juniors, postavio konačnih 2:2.

Koliko je Olimpijada važna za Uzbekistan pokazuje i činjenica da je njihov najbolji fudbaler Eltor Šomurodov odlučio da nastupi u Parizu.

Upravo je napadač Rome bio i najveća opasnost po reprezentaciju Španije, koja je na turniru percipirana kao jedan od glavnih favorita.

Kako i ne bi bila kada selektor Santijago Denija može da računa na talente Barselone Kubarsija i Ferana Lopeza, Bariosa iz Atletiko Madrida, Baenu, fudbalera Viljareala, odnosno Abela Ruiza iz Đirone.

Uzbekistan je odigrao zaista dobar meč, poprilično je namučio Španiju, uspevši da upravo preko Šomurodova iz penala poravna na 1:1. Prethodno je Špance u vođstvo doveo Mark Pubilj, fudbaler Almerije.

U drugom poluvremenu važan detalj se dogodio u 60. minutu kada Serhio Gomez nije iskoristio penal, međutim dva minuta kasnije isti fudbaler se iskupio, postavivši konačnih 2:1.

Imao je Uzbekistan odličnu priliku pred kraj meča ali je pokušaj Knušnidina Alkulova iz slobodnjaka završio tik pored stative.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari