Poslednja šansa za Alekseja Pokuševskog? 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Srbije večeras u Beogradskoj areni imaju generalku sa Grčkom (20.00) pred polazak na Olimpijske igre.

Pobeda nad Japanom (119:100) potvrdila je da reprezentacija Srbije ima izvanredan napadački potencijal, ali i da će u Francusku otputovati sa nedovoljno definisanom odbranom, odnosno usvojenim defanzivnim principima.

Takođe, predstavljanje pred domaćom publikom u Beogradskoj areni pokazalo je da selektor Svetislav Pešić ima zaokruženih deset imena, sigurnih učesnika Olimpijskih igara i da će, izvesno, večeras protiv Grčke (20.00, RTS1, Arena sport premium), na istom mestu, pokušati da odgonetne koja će još dvojica srećnika otputovati na najveću sportsku manifestaciju na svetu.

Iako to možda na početku priprema nije tako izgledalo, Aleksej Pokuševski je među onima koji bi i te kako trebalo da budu zabrinuti za svoj reprezentativni status, barem kada je u pitanju učešće na Olimpijadi.

Sinoćnji meč sa Japanom doskorašnji košarkaš Šarlot Hornetsa odgledao je na klupi i jedini, uz Dušana Ristića i Aleksu Radanova nije ulazio u igru.

Dosadašnji pripremni mečevi sa Holandijom, Francuskom, Australijom i Amerikom pokazali su da selektor Svetislav Pešić Pokuševskog vidi kao rešenje na mestima krilnog centra i niskog krila, što su, pak, pozicije na kojima je konkurencija poprilična.

Sjajni stručnjak ne preferira da igra sa klasičnim niskim krilom, s obzirom na to da osim Vanje Marinkovića i nema takvog igrača, te je Ognjen Dobrić, pre svih, neko ko u paru sa plejmejkerom i Bogdanom Bogdanovićem čini startno rešenje u spoljnoj liniji.

Dobrić i Marinković trebalo bi da se rotiraju na pomenutoj poziciji i teško je očekivati da bi Pokuševski mogao da na tom mestu bude treća opcija, posebno jer na poslednjim prijateljskim mečevima uopšte nije ni dobijao adekvatnu šansu.

Mnogo toga zavisiće od Davidovca

Kuriozitet ili ne, tek, uprkos velikoj konkurenciji na poziciji krilnog centra, lako bi moglo da se desi da reprezentacija Srbije otputuje za Francusku bez klasične četvorke.

Iako centar po vokaciji, u nedostatku boljih opcija, Filip Petrušev je i kod selektora Pešića, barem za Olimpijske igre, pomeren na mesto krilnog centra, što je negde bilo i logično nakon što se Nikola Jović na početku priprema pojavio sa povređenim skočnim zglobom, a Dejan Davidovac još u ranoj fazi kontrolnih utakmica doživeo povredu kuka.

Na svu sreću, Jović se na vreme oporavio i sinoć je protiv Japana prvi put odigrao pripremni meč pred odlazak na Olimpijske igre. Prema sopstvenom priznanju posle duela, još uvek nije u potpunosti fizički spreman, ali je povreda zgloba u potpunosti sanirana.

– Dobro sam, odlično. Nisam u perfektnoj formi, ali se osećam vrhunski. Mislim da ću biti spreman. Nisam pričao sa selektorom, videćemo šta će biti – poručio je košarkaš Majami Hita.

Ako bi Jović bio druga opcija na poziciji četiri, onda bi šanse Pokuševskog da se nađe među putnicima za Francusku u mnogome zavisile od toga da li će se Dejan Davidovac u potpunosti oporaviti od povrede kuka koju je zadobio na prijateljskim mečevima sa Holandijom.

Selektor Pešić je tokom priprema pričao o tome da je izuzetno zadovoljan kako je Davidovac trenirao, da je za njegov sistem igre takav igrač veoma bitan i to baš kao krilni centar koji je u stanju da se prilagođava različitim taktičkim varijantama, pogotovo u igri sa niskom petorkom.

Nesebičan, kreativan, požrtvovan, Davidovac je neko oko čijeg imena se uopšte ne bi ni polemisalo da je kojim slučajem u potpunosti zdrav.

– Davidovac je još u procesu terapija, radio je i trenirao. Još nije fit. Videćemo protiv Grčke kakav će da bude. Neophodno nam je njegovo iskustvo, polivalentan je igrač. Mora da bude zdrav, preveliki su nam rizici da radimo nešto što se zove ’idemo na sreću’. Imamo još nekoliko dana da vidimo kako je Davidovac. Zna ekipu i trenera, tu nema problema. Samo mora da bude zdrav – poručio je selektor Pešić i time javnosti stavio do znanja da će biti spreman da Davidovca sačeka do poslednjeg trenutka pred polazak za Francusku.

Ukoliko, pak, košarkaš Crvene zvezde ne bude uspeo da se oporavi na vreme, šanse Alekseja Pokuševskog da se nađe na spisku putnika trebalo bi naglo da porastu, pogotovo jer alternativnih opcija selektor Srbije neće imati.

Kao trener starog kova, možda će Pešić u takvoj situaciji odlučiti da u sastav uvrsti još jednog klasičnog centra, posebno jer je na nekim utakmicama, tokom priprema igrao na način da su tandem u centarskoj liniji činili Nikola Jokić na četiri i Nikola MIlutinov na pet.

Uroš Plavšić još uvek nije otpisan, naprotiv, sinoć je od svih visokih igrača koji se nalaze u „rizičnoj zoni“ – Dušan Ristić, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov – jedini dobio šansu u finišu utakmice sa Japanom.

Večerašnji meč protiv Grčke trebalo bi da pokaže da li će se nešto u statusu Pokuševskog promeniti ili se želja 23-godišnjeg košarkaša da debituje za Srbiju na velikom takmičenju još uvek neće ostvariti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari