Prava utakmica od Pešićeve bukvice: Košarkaši Srbije svašta prošli protiv Australije, u polufinale iz produžetka 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale Olimpijskih igara u Parizu.

Oni su u četvrtfinalu pobedili selekciju Australije posle produžetka rezultatom 95:90 (17:31, 25:23, 25:11, 15:17, 13:8).

U polufinalu, koje je na programu u četvrtak 8. avgusta, „orlovi“ će igrati protiv boljeg iz meča SAD – Brazil koji je na programu večeras od 21.30.

Selekcija Srbije je loše započela utakmicu, nije imala rešenja za brzu igru Australije u napadu.

Pre svih su glavobolje „orlovima“ zadavali Džoš Gidi i Peti Mils koji su doneli ogromnih 24 poena prednosti svojoj selekciji – 44:20.

Nakon tajm-auta Srbije i kritike selektora Svetislava Pešića, Srbija je zaigrala mnogo bolje i do poluvremena je spustila prednost protivnika na „prihvatljivih“ 12 poena zaostatka – 54:42.

U drugom poluvremenu smo videli neku drugačiju Srbiju na parketu.

Smirenu i koncentrisanu, sa pametnim protokom lopte u napadu te kažnjavanju svake greške Australije u odbrani.

Dosta toga se vrtelo oko tandema Nikola Jokić – Bogdan Bogdanović, a to je sve koristio Ognjen Dobrić koji je usled udvajanja na Jokiću često ostajao sam na šutu za tri poena, a to je i rešavao sigurnim koševima.

U tim trenucima se u košgeterskom smislu pojavio i Vasilije Micić, a sve to su u odbrani pratili Aleksa Avramović i Marko Gudurić koji su sjajnim postavljanjem iznudili nekoliko faulova u napadu protivničke ekipe, ali i imali par ukradenih lopti.

Ipak, Australija se nije predavala iako je Srbija napravila rezultatski preokret vrativši se iz zostatka od 24 poena.

Gidej i Mils su nastavili da šutiraju, ali sada sa drugačijim učinkom.

Ipak, onda kada je to bilo najvažnije za protivničku ekipu, doprinos je dao Mils teškim pogotkom za dva poena koji je Australiji doneo produžetak.

Polovinom produžetka posle trojke Gidija Australija je povela sa 87:90, ali je Srbija vezanim poenima Petruševa i Jokića ponovo stigla do prednosti 93:30 na 25 sekundi do kraja.

Australija je izgubila loptu u poslednjem napadu, a Bogdanović je bio siguran sa slobodnih bacanja i doneo Srbiji nedostižnih plus pet 95:90.

Srbiju je do pobede predvodio Nikola Jokić sa 21 poenom, 14 skokova i osam asistencija, a pratio ga je Bogdan Bogdanović sa 17 poena.

Kod Australije bolji od ostalih bili su Peti Mils sa 26 i Džoš Gidi sa 25 poena.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari